2024. április 25., csütörtök

Irodalom tőlünk, neked

Két gimnazista nem mindennapi kezdeményezése

Szabó Róbert és Greguss Lilla neve biztosan ismerősen hangzik a fiatalabb és az idősebb generáció számára egyaránt – rendszeresen szerepelnek a világot jelentő deszkákon, valamint a Tanyaszínház darabjaiban is láthatta már őket a nagyérdemű. A fiatal tehetségek a rendkívüli állapot idején sem tétlenkednek, létrehozták az Irodalom tőlünk, neked nevű oldalt, amelynek fő témája az irodalmi alkotások vagy saját szerzemények bemutatása. Az oldal céljáról és létrejöttéről Róberttel, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős diákjával, valamint Lillával, a Svetozar Marković Gimnázium végzős diákjával beszélgettünk:

Sz. R.: – Az oldal ötlete tőlem származik. Valószínűleg van már hasonló oldal máshol is, de szerettem volna, ha lenne egy olyan közösség vagy afféle dolog, ami minket, mint fiatalokat, valamiféleképpen összeköt. Próbáljuk magunk köré szervezni kicsiny Vajdaságunk kezdő vagy haladó színészeit, előadóit, szavalóit, íróit, költőit vagy akár slammereit. A mostani helyzetben, bezártságban, aki ilyenben érdekelt (meg az is, aki nem) tudja, mennyire rossz lehet nem kerülni közönség elé, hajt minket a szereplésvágy. Ezért létrehoztam ezt. De nem vagyok egyedül! Segítségül hívtam kedves barátnőmet, Lillát, aki úgyszintén ír, előad.
Ketten vezetjük jelenleg az oldalt, ahol várjuk Vajdaság potenciális feltörekvő művészeit, hogy felkeressenek minket.

G. L.: – Egy nap Robi rám írt, hogy van egy nagyon jó ötlete, de még ne hirdessem nagyon, mert kezdetleges fázisban van a gondolat. Megkérdezte, van-e kedvem csatlakozni a szervezéshez, és természetesen nagy örömmel válaszoltam igennel. Elmondta, hogy elsősorban korunkbelieknek talált ki egy karantén-kezdeményezést, amivel otthonról is foglalkozhat előadó-művészettel az, aki színpadon most nem tudja megtenni, és az irodalmat, a már ismert és az újonnan, fiatal költők-írók által alkotott írásokat is terjeszthetjük. Így jött létre az Irodalom tőlünk, neked nevezetű Facebook-oldal, ahová már ismert költők, írók műveit előadó fiatalok küldik be az erről készült videókat, illetve saját írásaikat egy fénykép társaságában, amivel együtt kiposztoljuk az oldalra.

Milyen a hangulata a kezdeményezésnek?

Sz. R.: – Szeretnénk létrehozni egy összetartó, családias kis helyet ebben az online térben. Küldd el amit meg szeretnél osztani a nagyvilággal. Legyen az egy vers vagy novella előadása, vagy egy saját írásod, amit mindig is szerettél volna publikálni valamilyen úton-módon. Emellett csak egy képet várunk, hogy valamivel meg tudjunk téged mutatni a nagyközönségnek. Szeretnénk létrehozni egy összetartó, családias kis helyet ebben az online térben.
G. L.: – Meg kell említenem, hogy az oldal „példaképe” – talán ez a megfelelő kifejezés, de nem tudom pontosan megfogalmazni, mije – Örkény István, ugyanis Robi is és én is megmagyarázhatatlanul vonzódunk a groteszk írások egyik atyjához.

Eddig milyen műveket tártatok a nyilvánosság elé?

Sz. R.: – Az eddig publikált művek mind fiatal magyar ajkú, irodalommal átitatott, forróvérű művészlelkektől vannak, és reméljük, ezentúl is bátran fordulnak hozzánk a műveikkel. Eddig akik az oldalunkon szerepeltek, többek között amatőr színészek, vagy éppen feltörekvő költők, írók. Szeretettel várjuk a műveket bármikor, bárkitől, aki érez magában potenciált. Nemrégiben még egy kis segítség is jött a Slam Poetry Vajdaság vezetőitől, hogy csatlakoznának, ami egy remek hír, ha ki akarunk alakítani egy teret magunknak. Ezáltal lassan minden héten újabb és újabb tartalommal állhatunk elétek.
G. L.: Nagyon örülünk, hogy annyi embert – barátot, és számunkra még ismeretleneket is – felvillanyozott az ötletünk, hogy minden napra jut posztolni való anyag!

Az Irodalom tőlünk, neked nevű oldalt minden érdeklődő megtalálja a Facebookon, az Instagramon, valamint a YouTube zenemegosztó csatornán is.