2024. április 16., kedd

Kijárási tilalom péntektől vasárnapig?

A 24 órás kijárási tilalom és az ehhez hasonló intézkedések bevezetésének lehetőségét nap mint nap megvitatják - fogalmazott ma este Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában.

Az elnök hozzátette, a legvalószínűbb, hogy a jövőben a kijárási tilalom a hétvégén péntektől egészen vasárnapig tart majd. Mint mondta, ezt szinte teljesen biztosan be fogják vezetni Belgrád és Niš esetében, de fontolóra veszik, hogy az ország egész területén is ugyanilyen intézkedést alkalmaznak majd.

Elmondta, hogy Szerbia a koronavírus-járvány tekintetében a legtöbb országnál nehezebb helyzetben van, mert Szerbiába 400 ezren léptek be külföldről a járvány idején, és sokan magukkal hozták a vírust is.

A járvány gócpontjairól szólva beszélt arról is, hogy nagy gondot jelent a kórházak telítettsége, és kitért arra, hogy Belgrádban már nincsenek szabad helyek ezekben az egészségügyi intézményekben. 

Hozzátette, hogy van elég lélegeztetőgép az országban, és úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi dolgozók pedig hősiesen harcolnak minden beteg felépülése érdekében.

Az államfő elmonda, reméli, hogy körülbelül egy hónap múlva, vagy még hamarabb megszüntetik az országban a szükségállapotot.