2024. április 25., csütörtök

Jöjjenek közelebb!

Folytatódik a külföldön tartózkodó hazaiak Szerbiába szállítása

Párizsba és Frankfurtba indult el ma az Air Serbia repülője annak érdekében, hogy haza szállítsa az ott tartózkodó, vagy máshonnan oda érkezett szerb állampolgárokat országunkba. A korábbi bejelentésekkel összhangban holnap az Egyesült Államokba, Washingtonba indul majd el egy a kormány által jóváhagyott járat, mert az USA-ban mintegy hétszáz szerbiai polgár jelezte, hogy hazatérne.

Mint ismeretes, a haza érkezőket nem otthonaikba, hanem külön számukra kialakított karanténközpontokba szállítják a repülőtérről, ahol vérmintát vesznek tőlük és az eredmények alapján járnak el. Valamennyien kötelesek 28 napos izolációban tölteni az előttük álló időszakot a hazatérést követően.

Ivica Dačić külügyminiszter a Prva kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a kormány nem köteles repülőt küldeni mindenkiért, aki külföldön ragadt, de igyekszik eleget tenni az elvárásoknak, ahol csak arra lehetőség mutatkozik. Nem várhatja azonban azt el senki sem az országtól, sem pedig az Air Serbiától, hogy ezekben az időkben könnyedén megteremtse a feltételeket és beszerezze az engedélyeket minden létező desztináció felé, legfőképpen a nagyon távol eső úti célok felé. Dačić arra kért mindenkit, hogy amennyiben nem életbe vágóan fontos most a hazatérése és van hol és hogyan élnie még bizonyos ideig, ne döntsön a visszaút mellett.

Mint mondta, sokan elégedetlenek a külföldön tartózkodók közül azzal, hogy a kormány nem küld repülőt értük pont a tartózkodási helyükre. Úgy fogalmazott, hogy ez nem áll módjában, nem turistairoda a szerb államvezetőség, a polgároknak is tenniük kell valamit a hazajutás érdekében, azon kell dolgozniuk, hogy közelebbi repülőterekre eljussanak. A távolabbi úti célok nem kerülnek egyhamar napirendre, fejtette ki, s hozzátette, próbáljon meg mindenki Európába, vagy legalább Katarba vagy az Egyesült Arab Emirátusokba eljutni, ahova már tud a kormány repülőt küldeni értük. Vannak állampolgáraink Svédországban, közölte a tárcavezető, felajánlották nekik, hogy Párizson keresztül haza juthatnak, de elutasították a lehetőséget. Ugyanígy a Fülöp-szigeteken is tartózkodnak hárman, elképzelhetetlen, hogy három utasért egy repülőt küldjön pont oda az ország, tette hozzá. Indiában is vannak szerbek, számukra azt a lehetőséget ajánlották fel, hogy Németországon keresztül jussanak el Belgrádba, elutasították a jegy ára miatt. Ausztráliában is várják, hogy oda érkezzen az Air Serbia gépe. Dačić hangsúlyozta, ezeknek az elvárásoknak nem tudnak eleget tenni. Amerikából Frankfurtba továbbra is el lehet jutni, ugyanígy Indiából is vannak még járatok Bukarestbe, Abu-Dzabiba, Moszkvába. Legalább ezeket az utazásokat próbálja mindenki megoldani, apellált a külügyminiszter.

Amennyiben holnapután Thaiföldről megérkeznek a szerb turisták Bukarestbe, értük is gépet küld a szerb kormány.

A Külügyminisztérium tudomása szerint egyébként jelenleg Németországban tartózkodik a legtöbb a szerb polgár, mintegy 1.500-an vannak.