2024. április 25., csütörtök

Újabb, gazdaságot támogató intézkedések

A mikro-, kis- és középvállalkozások már most kérhetik a minimálbér kifizetését

A járvány negatív hatásának gazdasági programjával megbízott munkacsoport hétfő óta újra tárgyal, egy újabb intézkedéscsomag megfogalmazásán dolgozik, ami újabb könnyítéseket hozhat a gazdaság számára. A kormány közleménye szerint az új intézkedések bemutatására pénteken kerül sor.

A munkacsoport, amelyben részt vesz Siniša Mali pénzügyminiszter, Jorgovanka Tabaković bankkormányzó, Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Dragan Stevanović, valamint Milun Trivunac, a gazdasági minisztérium államtitkárai és az államfő kabinettjének, a kormánynak, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamarának és az Adóhivatalnak a képviselői, ma tárgyal újra, de már most tudni, hogy az új intézkedések újabb adókönnyítéseket tartalmaznak majd. A magánszektor további támogatásáról is tárgyalnak, illetve a felnőttkorú lakosság megsegítéséről. Előrejelzések szerint az újabb, illetve a már meghozott intézkedések módosítása a korábbi bejelentésekkel szemben már áprilisban hatályba léphetne.

A munkacsoport hétfői ülésének egyik döntését közölte a Szerbiai Gazdasági Kamara ma, miszerint a mikro-, a kis- és a középvállalatokra vonatkozó könnyítést, vagyis a három hónapra vonatkozó minimálbér kifizetését már márciusra, április és május hónapra is igénybe vehetik az érdekelt vállalatok. Rámutattak arra is, hogy a nagyvállalatok is már most igénybe vehetik azt az 50 százalékos támogatást, amivel az állam az ő esetükben a minimálbér kifizetésében részfelelősséget vállalt. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy azok a vállalatok, amelyek már befizették a fizetést alkalmazottaiknak, nem kérhetnek visszatérítést, így ők csak az áprilisi, májusi és a júniusi fizetések támogatását igényelhetik.