2024. április 26., péntek

Huszonhét fertőzött személy Szabadkán

Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának értesítése a házi ápolásra szoruló személyek részére

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara értesíti azon polgárokat, akik házi segítségnyújtásra és házi ápolásra szorulnak, amelyet közvetlenül más személlyel beszéltek meg (függetlenül attól, hogy rokonról, szerződés alapján történő segítségnyújtásról, illetve egyébről van szó), hogy a segítségre szoruló személyeknek kérelemmel kell, hogy forduljanak a helyi önkormányzathoz, és be kell nyújtaniuk a szükséges dokumentációt annak érdekében, hogy a szolgáltatást végző személy engedélyt kaphasson a kijárási tilalom idején történő mozgásra – áll a törzskar szerkesztőségünkbe hétfőn eljuttatott parancsában.

(Patyi Szilárd illusztrációja)

(Patyi Szilárd illusztrációja)

A kérelemben indokolni kell a szükséges segítség sürgősségét, fel kell tüntetni a segítségnyújtó személy nevét, illetve azt az időpontot, amikor a segítségnyújtásra sor kerülne. A kérelem mellé mellékelni kell a saját és a segítségnyújtó személy igazolványának a fénymásolatát, az egészségügyi és egyéb dokumentációt (az ápolásról szóló végzést és egyebet), amellyel igazolják a segítség szükségességét. A kérelmet a segítségre szoruló személynek kell benyújtania, ha ezt egészségügyi állapota miatt nem teheti meg, akkor ezt a legközelebbi hozzátartozó vagy gyám teheti meg. A kérelmeket személyesen Szabadkán, a Szabadság tér 1. címen adhatják át, munkanapokon 14 óráig, vagy elektronikusan a socijalnazastita@subotica.rs e-mail címre. További információk a 064/86-20-822-es telefonszámon kaphatóak 8 és 14 óra között. A fentiek nem vonatkoznak azokra a polgárokra, akik a segítségnyújtást a Gerontológiai Központ és a Caritas által kapják.

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara továbbá értesíti azon szülőket, akiknek jogerős bírósági végzéssel határozták meg a gyermek láthatását a kijárási tilalom időszakában, forduljanak kérelemmel Szabadka Város Szociális Központjához a centarsubotica@csrsu.org.rs vagy a suboticacsr@minrzs.gov.rs e-mail címen, illetve a 024/548-220-as telefonszámon keresztül munkanapokon 8-tól 13 óráig. A kérelem mellé mellékelni kell a jogerős bírósági végzést.

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara fenti értesítések mellett az észak-bácskai körzet járványügyi helyzetével kapcsolatban a következő információkról adott tájékoztatást parancsában: a tegnapi nappal bezárólag összesen 31 igazolt koronavírussal fertőzött személy van a körzetben, akik közül 27 személy szabadkai, 3 topolyai és egy kishegyesi. A fertőzöttek között vannak a Szerb Hadsereg és rendőrség kötelékében szolgáló személyek is, de egészségügyi dolgozó nincs közöttük.