2024. március 28., csütörtök

Merjünk segítséget kérni!

A koronavírus-járvány és bezártság idején a mentális egészségünkre is gondolni kell

A koronavírus nemcsak a fizikai egészségünket veszélyezteti, hanem a mentális épségünket is. A világban szinte naponta változó állapotok, adatok, hírek, álhírek, összeesküvés-elméletek rányomják bélyegjüket az emberek kedélyállapotára. A korlátozó intézkedések, a folyamatos óvatosságra intő tanácsok mindenki életét kizökkentették a megszokott kerékvágásból, meghatározzák a hétköznapokat. A fertőzésveszély elkerülése érdekében a társas kapcsolatoktól megfosztott egyének sérülékenyebbé válnak ebben a kilátástalan helyzetben. Világszerte alakulnak különböző ingyenesen tárcsázható lelkisegély-vonalak, céljuk tanácsokat adni és támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek erre most szükségük van. Szabadkán többek között az SOS Telefon Egyesület szakmunkatársai várják az ilyen jellegű hívásokat. A témában Boris Telečki okleveles pszichológus, az egyesület munkatársa nyilatkozott lapunknak.

– A legdominánsabb bennünk kialakuló érzések most a bizonytalanság, a félelem és annak különböző formái: a szorongás, idegesség, nyugtalanság jellemzik jelenlegi közérzetünket. Emellett szomorúság, fájdalom, dühkitörések, feszültség léphet fel bennünk. Azoknak, akik eddigi mindennapjaikban különböző kihívásokkal néztek szembe, most nehezebbé vált alapproblémáik kezelése – mondta a szakértő.

A pszichológusok egyik legfontosabb tanácsa a kapcsolatok megőrzése, amit mindennapossá kellene tenni.

– Az ember társas lény. Negatív hatása lehet annak, hogy nem tudunk találkozni a barátainkkal, szeretteinkkel. Ez elidegenedéshez vezethet, de tehetünk ellene úgy, hogy más formában, új technológiák segítségével megtartjuk a kapcsolatokat. Legyen szó akár SMS-ről, akár videóhívásról. Sokunknak a rokonai külföldön élnek, találjunk módszert arra, hogy az adott körülményekhez mérten beszélgessünk egymással. Tegyük ezt mindennapi rutinná, ilyenkor ez nagyon fontos – ajánlja Boris Telečki.

A pszichoterapeuták, pszichológusok zöme önkénteskedve segít most, intenzívebben kommunikálnak a krízishelyzetben. Közös tapasztalataik alapján egy listát hoztak létre azokról a javaslatokról, amelyek segítségével átvészelhetjük ezt az időszakot.

– A kapcsolatmegtartás mellett egy másik fontos tanácsunk, hogy ebben az átláthatatlan helyzetben legalább a saját életünket tegyük áttekinthetőbbé. Ha rutint, tervet vezetünk be a mindennapjainkba, akkor az biztonságot, állandóságot nyújthat. Ez a körülményeinktől függhet, és nem lehet mindent kőbe vésni, de ha megpróbáljuk magunkat tartani egy bizonyos ütemhez, az biztosan megkönnyíti a mindennapokat. Például írjuk le a napi aktivitásainkat, a kötelező tevékenységeinket, mint amilyen a higiénia, az étkezés stb. Tehetjük ezt változatosan is, hisz idő szabadult fel arra, hogy olyasmivel is foglalkozzunk, amivel eddig nem állt módunkban. Foglaljuk le magunkat a hobbinkkal vagy valami új dologgal. A lényeg, hogy élvezzük, amit csinálunk, és amennyiben ezt beépítjük a napi rutinunkba, akkor az megnyugváshoz vezethet. Vegyük tudomásul, hogy otthonmaradásunkkal hasznos részei vagyunk a társadalomnak. Ha így szemléljük a helyzetet, és nem a negatív aspektusokra fókuszálunk, akkor könnyebben élhetjük át ezt a krízishelyzetet. A lelki segélyre szorulók kérjenek ilyenkor támogatást, ami egyébként is fontos lenne, ilyen körülmények között pedig különösen az. Próbáljunk meg kevesebb hírt olvasni, természetesen ennek teljes kizárása lehetetlen és nem is jó, de az információk ne legyenek feszültségünk és szorongásunk forrásai. Igyekezzünk objektívan tájékozódni, ne kövessük óráról órára a híreket, mert az nyugtalansághoz vezethet. Még egy fontos tanács szerepel ezen a javaslati listán, ez pedig az érzések kifejezése. Ha elkap bennünket a bizonytalanság és bánat érzete, akkor engedjük meg magunknak azt, hogy kifejezzük őket. A nem szokványos helyzetekben ez teljesen normális jelenség. Ezt követően térjünk vissza a rutinunkhoz, a felgyülemlett negatív érzelmek pedig enyhülni fognak – javasolja a pszichológus.

Az eddigiek során számos telefonhívás érkezett az SOS telefonközpontba.

– Sokan jelentkeznek, mert több a bizonytalan polgár. Még a fővárosból, más városokból is telefonálnak. Az utóbbi időben egyre több idősebb vagy középkorú lakos hív bennünket, akiknek most nagyobbak a félelmeik – nyilatkozta Boris Telečki.

Az SOS lelkisegély-telefonvonal száma 024/553-000, és ingyenesen hívható mindennap 17 és 22 óra között.