2024. április 25., csütörtök

Korábban szállítják el a limlomot

Jelenleg Királyhalmán zajlik a tavaszi lomtalanítási akció

A korábbi évekhez hasonlóan a külvárosi településeken vette kezdetét a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tavaszi lomtalanítási akciója március 16-án. A program keretében 34 helyi közösség területéről gyűjtik be a háztartásokban felgyülemlett limlomot, a lakosok pedig az öt köbméter űrtartalmú konténerekbe dobhatják nagyobb darabos szemetüket. Az ütemterv még a rendkívüli állapot kikiáltása előtt készült el, melyben az áll, hogy a közvállalat naponta kétszer, pontosabban 13 és 15 óra között, illetve 18 és 20 óra között üríti a tartályokat. A kijárási tilalom miatt azonban másodjára korábban viszik el a szemetet, tudtuk meg Nikola Jovičićtól, a közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetőjétől.

– Az ütemterv szerint 8 óráig helyezzük ki a tartályokat az adott helyi közösségekben. Idén tavasszal kibővítettük a lomtalanítási akciót, mert azt tapasztaltuk, hogy több szemét gyülemlik fel bizonyos helyi közösségekben, ezért ott két konténert helyeztünk ki. Csantavéren, Györgyénben, Újfényen, Nagyfényen is több a szemét, amit a konténerek körül figyeltünk meg. Tapasztalatunk alapján a lakosság mindenféle szemetet eldobál az öt köbméteres konténerekbe, annak ellenére, hogy azok csak a nagy darabos szemét összegyűjtésére vannak előirányozva. Úgy veszem észre, hogy a külvárosi településeken élő polgárok nagyon várják a tavaszi lomtalanítási akciót, hogy kivigyenek mindent, ami zavarja őket. Ez egy kis problémát jelent nekünk, mert többször kell kiürítenünk a tartályokat, amire néha nincs lehetőségünk – nyilatkozta lapunknak a munkacsoport vezetője.

Jelenleg Királyhalmán zajlik a tavaszi akció, és még öt külvárosi településen lesz tavaszi nagytakarítás. Április 8-án és 9-én Békován helyezik el a konténereket, Kisboszniában pedig 14-én. Tavankúton 15-én és 16-án szabadulhatnak meg a limlomtól a lakosok, Misityevón 21-én. Bajmokon 22-én és 23-án gyűjtik a hulladékot. A városi helyi közösségekben április 24-én kezdik el gyűjteni a darabos szemetet. Az akció június 11-éig tart. Azok, akik lemaradnak a lomtalanítási lehetőségről, hulladékukat a városi tárolóba vihetik el, ahol a szemét köbméteréért négy dinárt fizettetnek meg, az egy utánfutónyi szemét beszállítása ingyenes, a föld és a kőtörmelék köbméterenkénti ára pedig csupán tíz para.