2024. április 25., csütörtök

Jézusnak is voltak rossz percei

Húsvéti kiadványok gyermekeknek és felnőtteknek

Ebben az évben a keresztények csak otthonukban ünneplik majd legnagyobb ünnepüket, a húsvétot. Jézus feltámadásának ünnepére a hívő embert a Hitélet c. folyóirat áprilisi számában megjelent  Virágvasárnap, A szeretet rongydarabjaiIsten új templomaKrisztus feltámadásának öröme, A húsvéti vigília,  Akinek büszkén szolgálok és más írások készítik fel.

Húsvétra milyen könyveket ajánl olvasóinak az újvidéki Agapé ferences kiadó? – kérdeztük  Gergely Barnabás igazgatót.

– A Biblia tele van meglepő történetekkel. Thomas Schwartz a Jézusnak is voltak rossz percei c. könyvében humorosan, elmélyült hozzáállással meséli el, magyarázza meg a legjobbakat. Ilyen szórakoztatóan az olvasó még sohasem találkozott a Bibliával.

Sok felnőtt nagy érdeklődéssel fogja olvasni Az Igaz kirakatpere. Jézus pere az Írások szerint kiadványt. A szerző Füleczki István a fundamentális teológia nézetei alapján, a Bibliában leírt Jézus perén keresztül tárja fel és rekonstruálja az egyes mozzanatokat, részleteket, amelyek magához a per végkimeneteléhez vezettek, vagyis a keresztre feszítéshez. A per egyes részletei nemcsak jogi szempontból érdekesek, hanem a teológia oldaláról is nagyon jelentősek, hiszen több olyan apró részlet is rejlik a bibliai beszámolókban, amelyek első hallásra csupán kis, jelentéktelen töredékek és tűnő dolgok, de valójában olyan mozaikok, amelyek másfajta megvilágításba helyezik a tényeket.

Szentmártoni Mihálynak Az örömteli szentgyónás c. kis kötetében az életadó, örömteli szentgyónáshoz kapunk útmutatót. Szól a hét főbűnről és a Tízparancsolatról, a lelkiismeretről és a felelősségvállalásról, a lelki élet mélységeiről és a gyóntató papról, mindenekelőtt azonban Jézus Krisztusról és Isten megbocsátó szeretetéről. A csodáról, hogy az életünk Istenben gyökerezik, s ha időlegesen elfeledkezünk is erről, mindig lehetséges a visszatérés.

A héten megjelent egy újabb könyvünk, Thomas Schwartztól A szentmise. Amit a katolikus istentiszteletről tudni érdemes címmel. Tekintettel arra, hogy a hívők most otthonról, online követhetik a szentmiséket, bizonyosan sokakban felmerült, hogy vajon mikor kell felállni és leülni. Hiszen most nincsenek ott a többiek, akikről mintát lehetne venni. És ha már ez felmerült, nagy az esély arra, hogy elkezdjünk azon is elmélkedni, miért fontos templomba járni, ha ezt otthonról is megtehetjük, mit jelentenek a szentmise különböző részei. Ezekre a kérdésekre ad választ A szentmise, amely nemcsak azok számára lehet izgalmas és megvilágító erejű, akik ritkán vesznek részt szentmisén, hanem azok is felfedezhetnek benne eddig még ismeretlen elemeket, akik minden ünnepnapot közösségben ünnepelnek.

A kiadó a legfiatalabbakra is gondolt. Milyen kiadványokkal?

– Christina Goodins tollából született az Első húsvéti könyvecském, amely feltárja az olvasók és elsősorban a gyermekek előtt az első húsvét történetét. A könyv Claudine Gévry gazdag illusztrációival elvezeti az olvasót az izgalmakkal teli virágvasárnaptól a nagypéntek szomorú eseményén keresztül a húsvét reggelének örömhíréhez.

Tudjuk, hogy Jézus keresztútja Isten irántunk való szeretetének a megvallása. Ez a szeretet határtalan, megszakítás nélküli, sírig tartó! A Jézus a Szeretet. Keresztút gyerekeknek c. könyvecskében a szerző hálásan emlékezik meg Jézus haláláról és feltámadásáról. Ha szánunk rá elegendő időt, hogy átelmélkedjük ezeket a tízéves gyerekek által festett képeket, akkor imádságos lelkülettel együtt járjuk Jézussal szenvedésének útját.

A bibliai kifestők segítenek abban, hogy könnyebben megértessük a gyermekekkel a Biblia történéseit. A kifesthető képek segítenek a vizualizációban, miközben az evangéliumi idézeteket felhasználva átbeszéljük azt a témakört, amelynek körüljárására hív bennünket a füzetecske. Ezúttal Jézus halála és feltámadása a téma – mondta Gergely Barnabás az Agapé- kiadványokról, amelyek online rendelhetők meg a www.agape.hu oldalon.