2024. március 29., péntek

Három hét alatt 2000 munkanélküli

A lejárt munkaszerződéseket a közszférában meghosszabították a rendkívüli állapot idejére

Miután a kormány számos olyan intézkedést hozott, amikkel megkönnyíti a vállalatok és a vállalkozók helyzetét a rendkívüli állapot idején, illetve amelyeknek mindenekelőtt a munkahelyek megtartása a céljuk, Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter számításai szerint nem fog jelentős mértékben nőni a munkanélküliek száma. A miniszter elmondta, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat lehetővé tette, hogy mindenki élhessen a jogaival, amennyiben munka nélkül marad.

– Továbbra is aktív foglalkoztatási politikát folytatunk, és segítséget nyújtunk mindazoknak, akik munkát keresnek, csakúgy mint a munkaadóknak is. Minden közfelhívás él, és arra is lehetőség van, hogy az érdekeltek benyújthassák igényüket – természetesen csak elektronikus úton – közölte Đorđević.

A rendkívüli állapot negyedik hetét megközelítőleg 2000 elbocsátott munkással kezdte meg az ország, vagyis ennyien jelentkeztek be a munkaközvetítő szolgálathoz az elmúlt hetekben.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy mindazok a foglalkoztatottak, akik úgy érzik, hogy a munkaadójuk nem tartotta be a törvénybe foglaltakat, és nem tudták évényesíteni jogaikat, ezt jelenthetik a munkafelügyelőségeknél, amelyek majd megteszik a megfelelő lépéseket ezekben az esetekben.

Đorđević kitért arra is, hogy a nyugdíjak kifizetése a rendkívüli állapot idején is rendszeres lesz. Egyedüli változtatás, hogy a márciusi nyugdíjat ebben a hónapban egy részletben kapják meg a nyugdíjasok.

A Nova ekonomija portál a Hivatalos Közlönyre hivatkozva közzétette, hogy a kormánydöntés értelmében azok a közszférában, így a köztársasági, az önkormányzati intézményekben, a közvállalatoknál vagy ügynökségeknél dolgozók, akiket meghatározott időre foglalkoztattak és lejárt a szerződésük, megnyugodhatnak, ugyanis a meghatározott időre szóló szerződésüket bizottsági jóváhagyás nélkül automatikusan meghosszabítják a rendkívüli állapot idejére.

Az érvényben levő törvényrendelkezés szerint a szerződés meghosszabítására, vagyis a foglalkoztatás folytatására az arra hivatott bizottság adhat csak jóváhagyást, ám a Hivatalos Közlönyben megjelentetett rendelkezési bővítés szerint a meghatározott időre kiadott szerződés meghosszabítására, amennyiben március 15-e után lejár, nem szükséges külön jóváhagyás.