2024. március 29., péntek

Támogatást már most!

A minimálbérrel való támogatásnak fel kell ölelnie az egész magánszektort, de a közvállalatokat is

A Szerbiai Munkaadók Uniója javaslattal fordult a járványügyi válságstábhoz, pontosítsa a gazdaság megsegítésére hozott intézkedéseket, hogy egyértelműek legyenek, illetve kérte azt is, hogy a támogatások folyosítását minél hamarabb kezdje el az állam.

Siniša Mali pénzügyminiszter kiemelte, amennyiben a járvány három hónapnál is tovább tart, a gazdaság újabb intézkedéscsomagra számíthat.

A Szerbiai Munkaadók Uniója sürgős intézkedést vár el a kormánytól, és arra kéri a válságstábot, egyszerűsítse le az eljárásokat, hiszen sok esetben a kért dokumentációt nem lehet beszerezni a megszabott határidőben. Kérte a kormányt, hogy pontosítsa az előírásokat, és arra is felszólította, hogy az intézkedések alkalmazásával ne várjon, mert a támogatás, amennyiben későn jutnak hozzá a vállalkozók, nem hozza meg a várt hatást – írja az eKapija gazdasági hírportál.

Az unió javaslatai szerint a munkavállalók fizetésére számolt adók és járulékok kifizetésének átütemezését már áprilistól, esetleg a rendkívüli állapot bevezetésétől kellene elkezdeni. Ennek az intézkedésnek, amely az adó- és járulékok kifizetésének kötelezettségét 2021. január 1-jétől 24 hónapos részletre osztja szét, a rendkívüli állapot végéig kivétel nélkül fel kell ölelnie minden vállalatot és vállalkozást. Rámutatnak ugyanakkor arra is, hogy 2021. január 1-jétől, amikor megkezdődik az adótartozások törlesztése, és ennek köszönhetően megnő a költségvetési bevétel, egy olyan döntés meghozatalára is szükség van, miszerint a PDV-t, vagyis az adót, a megvalósított bevételek alapján számolják el.

A munkaadók javaslata szerint az ingatlanadó kifizetését is el kellene napolni, mégpedig lehetővé tenni, hogy ezt a kötelezettséget jövő év januárjától 24 havi részletben fizessék ki az érintettek, kamatmentesen.

Kiemelték többek között azt is, hogy a minimálbérben való támogatás ne csak a mikro-, kis és középvállalkozásokat, illetve munkavállalóikat érintse, hanem a nagyvállalatokat is, illetve ahogy a magánvállalatokat, úgy az állami, vagy önkormányzati vállalatokat is. Véleményük szerint a támogatás kifizetését már április 10-én meg kellene kezdenie az államnak.

Kérték ugyanakkor, hogy a napi bevétel átadását 10 napra napolják el, hiszen sok esetben a kijárási korlátozások miatt, illetve a bankok munkaideje miatt sok esetben nehézséget okoz a napi bevétel leadása.

Siniša Mali, a munkaadók uniójának javaslatától függetlenül kiemelte, hogy a magánszektort további intézkedésekkel segítik a jövőben, ha a járvány a vártnál tovább tart. Hangsúlyozta, a meghozott intézkedések a rendkívüli állapot bevezetésétől, vagyis március 15-étől léptek hatályba, így a vállalkozók egyes intézkedéseket, így a fizetésre számolt adó és járulékok kifizetésének elnapolását már márciusra is kérhetik.

Az 5,1 milliárd euró értékű gazdasági csomaghoz, amit 3 hónapra terveztek, a szükséges összeg 60-65 százalékát az állami költségvetésből különíti el, illetve a hazai értékpapírpiacból, a többi pénzt pedig a nemzetközi pénzügyi piacról szerzi meg Szerbia.