2024. március 29., péntek

Snage mi je dala ljubav porodice

Intervju sa Igorom Đantarom koji je pobedio novi virus korona

Stanovištvo malog bačkog grada Bačke Topole s nemalim iznenađenjem je primilo vest početkom marta da je njihov sugrađanin prva osoba u Srbiji koja je zaražena virusom korona. U tim danima domaći mediji nisu se nimalo obazirali na lična prava s Covid -19 virusom zaraženog Igora Đantara, koji je dospeo u bolnicu i vest je brzo obelodanjena. Kasnije o njegovom zdravstvenom stanju nije obljavljeno previše informacija, sve do ovih dana kada je stigla dobra vest o tome da je ponovljen test kod Igora Đantara negatvian, i tako pobedivši kugu našeg doba - kako se još naziva virus korona - on je izlečen napustio Klinički centar Vojvodine. Preduzetnik iz Bačke Topole na naša pitanja odgovorio je mejlom.

Igor je napustio Klinički centar Vojvodine posle tronedeljne intenzivne terapije (Foto: Ótos András)

Igor je napustio Klinički centar Vojvodine posle tronedeljne intenzivne terapije (Foto: Ótos András)

Kada i na koji način ste mogli dobiti zarazu i koji su simptomi probudili vašu sumnju da se ne radi o običnoj prehladi?

– Najverovatnije da sam se zarazio krajem februara, prilikom posete Budimpešti, ili sam virus mogao dobiti od našeg klijenta koji se prethodnog dana vratio s puta iz Italije i posle toga je došao u naše preduzeće. U početku su simptomi bili slični influenzi, ali kada sam i treći dan imao temperaturu, obratio sam se lekaru u jednoj subotičkoj pritvatnoj ambulanti, gde je ustanovljeno da imam upalu pluća.

Kakve korake ste preduzeli posle toga?

– Kada mi ni posle terapije s antibioticima nije bilo dobro, pozvao sam preko telefona ambulantu da me prime pre zakazanog termina, jer stanje mi se ne popravlja. Tada sam već bio bolestan pet-šest dana. Lekarka mi je zakazala novi termin i na pregledu je ustanovljeno da je upala zahvatila i drugo plućno krilo. Na osnovu urgentne analize krvi i CT pregleda već su pretpostavili da se ne radi samo o upali pluća. S nalazima sam pravo otišao na infektivno odeljenje subotičke bolnice. Tada sam se već osećao jako loše. Od tog dana kad se pojavila sumnja da sam zaražen, držao sam se potpuno izolovan od porodice.

Kako ste primili rezultat testa?

– Drugi dan sam saznao da sam zaražen virusom korona. Ne sećam se kakvi su bili prvi dani u bolnici jer sam već teško disao i stalno primao kiseonik. Bio sam veoma zabrinut za porodicu. Na sreću drugi dan su stigli rezultati da niko iz porodice, ni od mojih bližih saradnika nije zaražen virusom.

Kakav je bio tok terapije, da li su već u tim danima mogli lekari da vam pruže adekvatnu pomoć?

– Iz subotičke bolnice sam 7. marta prebačen u Klinički centar Vojvodine, gde su počeli da me leče. Dobio sam terapiju s antibioticima i lekovima protiv virsne zaraze. Morao sam da koristim sondu za kiseonik i posmatrali su me na monitoru. Bio sam jako blizu da me stave na respirator, ali to se ipak nije dogodilo. Lekari i medicinske sestre su u zaštitnom odelu i ulažu nadljudske napore u posao, ceo dan rade u blizini zaraženih i bore se za život svakog pacijenta. Ne mogu da im u dovoljnoj meri izrazim svoju zahvalnost. Bez njih sad ne bih bio ovde.

Kako ste uspeli da pobedite virus korona, koliko ćete još biti odsutni s posla i koliko morate još biti u samoizolaciji?

– Posle bolničkog lečenja lekari su mi savetovali da se kod kuće odmaram još 14 dana. Pola od tog vremena je već prošlo,i iz dana u dan se osećam sve bolje. Dodatnu snagu da pobedim virus, dali su mi nesebičan rad ekipe lekara i ljubav moje dece i porodice, ali i reči ohrabrenja prijatelja, kolega, poznanika. Tri nedelje sam dobijao samo preko telefona slike i poruke. Bio je to jedini kontakt sa spoljnim svetom. Uskoro ću moći ponovo da radim, do tada jačam svoj oslabljeni imunitet kod kuće.

Šta biste mogli da preporučite drugima, kako treba da shvate problem, i kako da se ponašaju da bi izbegli zarazu?

– Treba da se ponašamo odgovorno. Treba da se pridržavamo propisima, ograničenjima koji su uvedeni zbog nas, zbog sačuvanje života. Treba da slušamo stručnjake, redovno da peremo ruke, nosimo zaštitne meske i rukavice kada smo u zatvorenim prostorijama među ljudima. Ako primećujemo simptome zaraze na sebi, odmah treba da se izolujemo od dece i treba da zaštitimo svoje roditelje. Treba se odmah prijaviti najbližoj ambulanti, domu zdravlja i zatražiti pregled, kako sam i ja uradio – poručio je Igor Đantar iz svog doma u Bačkoj Topoli gde sada jača svoj imunitet i ozdravljuje.