2024. április 20., szombat

Kiszolgáltatottan

Nehéz helyzetben vannak a koronavírus miatt otthon maradó idősek

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja. Ők vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegséggel is küzdenek. Ennek következtében a védekezési és megelőzési intézkedések házi karanténba kényszerítették a 65 évnél idősebbeket. A lakásukat nem hagyhatják el, látogatót nem fogadhatnak, még közeli hozzátartozóikkal sem érintkezhetnek.

(Illusztráció: Paracky László felvétele)

(Illusztráció: Paracky László felvétele)

A 71 éves temerini Varga Ilona és férje is betartja a kormány által előírt óvintézkedéseket, és otthonukban várják a járvány végét. Lányuk 2-3 naponta bevásárol nekik, az árut pedig a teraszon hagyja, így kerüli el a személyes érintkezést. Nem titkolják azonban, hogy a helyzet egyáltalán nem könnyű számukra sem.
– Jól tudjuk, a vírus az időseket veszélyezteti leginkább. Ezért nem vagyunk biztonságban, ha kimegyünk az utcára vagy ha közösségbe megyünk. A lányom mindent megtesz, hogy ne kelljen elhagynunk a házat. Bevásárol nekünk, kiváltja a gyógyszereinket, és arra is nagyon figyel, hogy ne érintkezzen velünk – mesélte Ilona.

Elmondta, nem unatkoznak a karantén ideje alatt sem, hiszen bőven akad teendő a ház körül. Az idős házaspár ugyanis szárnyasokat nevel, és egy veteményeskertben is gazdálkodik. A családi programok és az unokák azonban nagyon hiányoznak nekik.
– Gyakorlatilag az ablakon keresztül kommunikálunk a gyerekeinkkel. Nálunk rendszeresek voltak a közös ebédek, vagy esetenként egy-egy kisebb kirándulás. Ezekről a programokról most egyik napról a másikra le kellett mondanunk, ami nagyon nehéz, és a kommunikáció sem zökkenőmentes. Ennek ellenére mindent megteszünk saját és családunk biztonsága érdekében – tette hozzá.

(Illusztráció: Paracky László felvétele)

(Illusztráció: Paracky László felvétele)

Azoknak az idős személyeknek, akik nem tudják megoldani ellátásukat, az önkormányzattól kapnak segítséget. Temerinben önkéntesek révén telefonos ügyfélközpontot hoztak létre, amely az egyedül élő időseket segíti. A szolgálat elsősorban 65 év feletti időseknek segít alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével és házhoz szállításával. A központ másik célja pedig tájékoztatni az időseket a rendkívüli állapot miatt bekövetkezett munkaidőváltozásokról, vagyis az ügyeletes önkormányzati szolgálatok és az egészségház munkaidejéről. Jelenleg több mint 100 önkéntes dolgozik a központban.
– A kijárási tilalom igencsak megnehezíti mindennapjainkat. Egy ilyen helyzetben mindannyian kiszolgáltatottak vagyunk valamilyen szinten. A legkiszolgáltatottabbak azok, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztettek. Ezért igyekszünk minél többet segíteni nekik. Van, akivel csak elbeszélgetünk, hiszen ezeknél az embereknél a mostani helyzetben különösképpen komoly gondot jelent az is, hogy nincs kivel beszélgetniük – hívta fel a figyelmet az utcán Milomir, az egyik önkéntes.

A volontőrök a polgárok kérései alapján összeállított lista szerint vásárolják meg a kért élelmiszereket, orvosságokat, majd azokat házhoz is szállítják. Az áruk beszerzése és átadásakor különös figyelmet fordítanak arra, hogy kerüljenek minden fizikai kontaktust, kesztyűben és maszkban dolgoznak.
– Többségünk tart a vírustól. Én is féltem a saját és szeretteim biztonságát. Sajnos, nem él a közelben hozzátartozóm. A gyerekeim, unokáim külföldön vannak, haza sem tudnak jönni ebben a helyzetben. Tehát minden segítségnek nagyon örülök. Számomra a gyógyszerek kiváltása a legfontosabb. Emellett a napokban a nyugdíjamat is az egyik önkéntes vette fel. Sokat jelent számomra, hogy felhívhatok valakit, aki szükség esetén segít – mondta a helybeli, egyedül élő Horváth Katalin. Hozzátette, a karanténbeli napokat próbálja hasznosan eltölteni. Interneten keresztül igyekszik minél többet beszélgetni családjával. Sokat kézimunkázik, jó idő esetén pedig kertészkedik. Mindezek ellenére hiányzik neki az önállóság, az hogy maga intézhesse el a dolgait.

Az elmúlt hetekben sokan megtapasztalhattuk, milyen kihívásokkal szembesülhet az ember ebben a szokatlan, bezárt állapotban. Nem könnyű a helyzet, mégis erősnek kell maradnunk annak érdekében, hogy idős és krónikus beteg szeretteinkhez ne érhessen el a veszélyes kór. Nekik pedig fontos megérteniük, hogy a járvány terjedésének csökkentéséhez rájuk is szükség van. Úgy tehetik a legtöbbet a közösségért, de leginkább magukért, ha otthon maradnak.