2024. április 19., péntek

A híd szerepét tölti be

Kiválóan működik a zentai kapcsolattartó központ

Az elmúlt két hétben közel nyolcszáz hívás érkezett a zentai önkormányzat keretében működő kapcsolattartó központba, nemcsak Zenta községből, hanem a környező településekről is. Lőrinc Csongor, a zentai községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, hogy a központ március 17-e óta működik, és a polgárok minden olyan kérdésére igyekeznek választ adni, és megoldást találni, amely aktuális a rendkívüli állapot idején.

Két hét alatt közel nyolcszáz hívás érkezett a zentai kapcsolattartó központba (Fotó: Herédi Krisztián)

Két hét alatt közel nyolcszáz hívás érkezett a zentai kapcsolattartó központba (Fotó: Herédi Krisztián)

– Nemcsak válaszadással foglalkozunk, hanem az aktivisták révén a 65 évnél idősebb polgároknak sok másban is segítünk. Az aktivisták elintézik helyettük a bevásárlást, beszerzik számukra a gyógyszereket, és a nyugdíjukat is felveszik, ha olyan bankban van a folyószámlájuk, amely nem viszi nekik házhoz. Nagyon fontos tudni, hogy az aktivisták közvetlenül nem hívhatók, minden igénnyel a központot kell keresni. A 024/655-452, illetve a 064/872-5320-as számot kell hívni, és ott kell elmondani, milyen segítségre van szükségük. A hívásokat a kapcsolattartó központban 8-tól 18 óráig fogadják, majd a kéréseket még aznap este összesítjük, és kiosztjuk az aktivisták között, akik másnap délig kötelesek jelentkezni az illetőnél. Az önkéntes házhoz megy, megbeszéli az igénylővel, hogy mire van szüksége, bevásárol neki, felveszi a nyugdíját, vagy elhozza a gyógyszerét, és házhoz viszi neki. Mindezt maszkban és kesztyűben teszi az előírásoknak megfelelően, és jelentést ad nekünk az elvégezett munkáról – emelte ki Lőrinc Csongor.

Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja elmondta, hogy a kapcsolattartó központban hét személy dolgozik, és eddig huszonhárom aktivistát alkalmaztak.

– Az igényektől függően napi 3–5 aktivistát kérünk fel a munkára, és továbbra is várjuk újabbak jelentkezését, hiszen nagyon sokan hívják segítségül a központot. Az utóbbi két hétben 152 alkalommal kérték bevásárlásban a segítségünket. Arra szeretnénk felhívni az igénylők figyelmét, hogy legfeljebb heti két alkalommal kérjék a központ ilyen jellegű segítségét, mert arra nincs kapacitásunk, hogy valakinek mindennap elmenjen valaki bevásárolni. Írják össze pár napra előre, hogy mire lesz szükségük, és annak beszerzését kérjék az aktivistától – hangsúlyozta Perpauer Attila.

Az illetékesek elmondták, hogy továbbra is várják az aktivisták jelentkezését, és nagyon sajnálják, hogy a középiskolás diákok hiába jelentkeztek a munkára, a távoktatás szinte egész napra a számítógép közelébe kényszeríti őket, így sajnos nem tudnak több órára elszabadulni otthonról.