2024. április 20., szombat

Idősek otthona létesül Zentán

Ötvenkét férőhelyes lesz, minden szobához fürdőszoba készül – A kaszárnya két épületét alakítják át

A nagyberuházási igazgatóság 300 millió dináros támogatásával a zentai kaszárnya két épületét idősek otthonává alakítják. Egy-, két- és négyágyas, fürdőszobával ellátott szobák várják majd a beköltözőket, és mindkét épületben lesz lift is. Az intézményben 25 új munkahely nyílik. A közbeszerzési pályázat még tart, és az ajánlatokat április 9-én bontják fel.

A felújítás remélhetőleg még a tavasszal vagy a nyár elején megkezdődik (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A felújítás remélhetőleg még a tavasszal vagy a nyár elején megkezdődik (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere úgy fogalmazott, hogy több évtizedes terv valósul meg azzal, hogy Zentán idősek otthonát hoznak létre.

– Néhány évvel ezelőtt tartományi segítséggel elkészítettük a tervdokumentációt, most csak azon kellett finomítanunk, és össze kellett hangolnunk az európai uniós előírásokkal ahhoz, hogy a nagyberuházási igazgatóság most 300 millió dinárral támogassa az elképzelésünket. Az idősek otthona a kaszárnya egykori épületeiből lesz kialakítva, mégpedig abból a kettőből, amelyek a bejárattól jobbra találhatók. Az egyikben a katonaság kórháza működött, a másikban pedig tantermek voltak. A két épületet meleg folyosóval kötjük össze, tehát egy egységet alkotnak, és mindkettőben lesz lift is. A felújítás teljes körű lesz. Ez azt jelenti, hogy új beosztást alakítunk ki, kicseréljük a nyílászárókat, megjavítjuk a tetőt, a padlózatot, és teljesen újak lesznek a vezetékek is. Mindkét épület minden előírásnak eleget tesz a mozgáskorlátozottak tekintetében is. 52 személy elhelyezésére lesz lehetőség egy-, két- és négyágyas, fürdőszobával ellátott szobákban. Ebédlő és közösségi tér várja majd a lakókat, és az udvart is rendezzük, parkosítjuk. Összesen 2300 négyzetméter hasznos felületet alakítunk ki. Az idősek otthonának nem lesz saját konyhája, a főtt ételt valamelyik étteremből hozzák majd. Ami a fűtést illeti, a városi távfűtésre fogjuk rákapcsolni, annak költségét azonban már mi álljuk. Az idősek otthona új munkalehetőség is lesz, hiszen a terv 25 alkalmazottat irányoz elő, ebből 15 nővér, 4 takarító és néhány adminisztratív munkás. Az orvosok szerződéssel fognak dolgozni. Ami a működési formáját illeti, nem közvállalatként képzeljük el, hanem szeretnénk, ha felvennék abba a köztársasági rendszerbe, amelyben a többi idősek otthona is működik. Az átépítés kezdete a közbeszerzési pályázat sikerességétől, aztán pedig a járványügyi helyzettől függ. Ha minden a tervek szerint alakul, és sikeres a közbeszerzés, akkor akár már májusban megkezdődhetnek a munkálatok, hacsak a helyzet miatt nem tolódik minden. A munkálatok a Thurzó Lajos Általános Iskola átépítési munkálataihoz hasonló volumenűek, az építkezés ebben az esetben is legalább 250 napig el fog tartani, de ezt majd a kivitelező mondja meg. A lényeg, hogy Zentán mindenképp megépül az idősek otthona, és ezzel egy nagy űrt töltünk majd be – mondta Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere.