2024. március 29., péntek

Élelmiszercsomag nyugdíjasainknak

Szerdán megérkezett az áru, az elkövetkező napokban kiszállítják
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Újvidék területén azok a nyugdíjasok jogosulnak élelmiszercsomag formájában összeállított segélyre, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 30 ezer dinárt. A csomagokat arra a címre juttatják el, ahova a nyugdíj is érkezik. A csomagolást önkéntesek végzik, szerdán Miloš Vučević polgármester, és számos, a zene és a sport világából ismert közéleti szereplő is társult hozzájuk. – Köszönet mindazoknak, akik ma itt vannak velünk, és jelenlétükkel is azt üzenik, hogy nem feledkeztünk meg a támogatásra szoruló, idős polgártársainkról. Mindegyiküket felkeressük, biztonságos módon kézbesítjük a csomagot. Tekintettel a helyzetre, ez a folyamat nagyjából két hetet vesz majd igénybe. Mindenkihez, aki 30 ezer dinárnál kisebb nyugdíjat kap, eljut majd a csomag, függetlenül a kortól. Számos cég és magánszemély is részt vesz az idősek támogatásában, anyagilag járulnak hozzá az élelmiszerek biztosításához, úgyhogy húsvét után újabb csomagosztásra lesz lehetőség. Az államilag elrendelt, gazdaságserkentő lépések mellett az önkormányzat is támogatni fogja a gazdasági szubjektumokat, azokat, akik városi üzlethelyiséget vagy piaci pultot bérelnek. A piaci kofák által befizetett pultfoglaló összegét arra az időszakra utaljuk át, amelyben a piacok már működni fognak. Az üzlethelyiségekben tevékenykedők kötelezettségeiket engedményesen törleszthetik majd az év végéig, vagy jövőre, egyszerre fizethetik majd kamatmentesen. Végleges döntéseket még nem hoztunk, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy fodrászaink, vendéglátóipari tevékenységet végző és egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozóink bennmaradhassanak helyiségeikben, és hogy gazdaságilag túléljék ezt a nehéz időszakot. A rendkívüli állapot idejére vonatkozó Informatika-számlákat 2021-ben kell majd kifizetni, kamat nélkül. Senki sem köteles most kifizetni a számlát, de ha úgy dönt, megteheti ezt, mi pedig megköszönjük nekik, hogy ilyen módon hozzájárulnak önkormányzatunk működéséhez. 

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Elemeztük a költségvetésünket, mindenképp átütemezés várható, hiszen az üzlethelyiségek bérbeadásából eredő nyereségtől most elesünk, támogatnunk kell a Vojvodina Sport- és Üzletközpontot és a Városi Közlekedési Közvállalatot. Képesek vagyunk átvészelni mindezt, fel fogjuk találni magunkat – nyilatkozta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy az idei évnek beruházási tekintetben „robbanásnak” kellett volna lennie, a világválság miatt azonban másmilyen jellegű döntéseket kell meghozniuk az önkormányzat illetékeseinek. Vučević szerint az újvidéki polgárok szelleme „megtörhetetlen”, ismételten összetartásra szólított fel. – A nehéz időszak túlélésére kell most összpontosítanunk, minél kevesebb áldozat és kár felhalmozásával. Szerbiában Újvidék a legfegyelmezettebb város,  de továbbra is vannak köztünk felelőtlen egyének. Azon gondolkodunk, hogy lezárjuk a sétányt, hiszen amint jó idő lesz, ez a sétaútvonal „fertőzésvonallá” válik. Azok, akik ott sétálnak, azt kockáztatják, hogy pár napon belül kórházba vagy a Vásárcsarnokba kerülnek. A fertőzésveszély mindannyiunkat fenyeget, mára már mindenki hallott valakiről, ismerősről, aki már kórházban van. Vasfegyelem az, ami most kell – figyelmeztetett a polgármester. 

Miloš Vučević beszélt arról is, hogy az Újvidéki Vásár 1-es csarnoka teljesen készen áll a betegek fogadására, tegnap reggeltől már az egészségügy felügyelete alatt áll. Ma a Master Központ csarnokát is átadják az ideiglenes kórház szükségleteinek fedezésére, megérkezett az ágynemű, a szekrénykék, a ruhaakasztók és minden, ami a lábadozáshoz szükséges. – A katonaság, az önkéntesek és az önkormányzat alkalmazottjai a parancsok szerint járnak el, a felszerelés legnagyobb részét a városi kormány biztosította. Az ágyakat a katonaság hozta, minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni polgárainkért – ígérte a polgármester.