2024. április 18., csütörtök

Legfőbb fegyver a kézmosás

A járványügyi szakorvos tanácsai koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom következtében az utcákon egyre kevesebb a járókelő. Közülük is legtöbben maszkot és kesztyűt viselnek. Felmerül a kérdés, hogyan védekezhetünk egy ilyen láthatatlan ellenségtől? Viseljünk-e maszkot, és ha igen, milyet? Kell-e kesztyűt hordanunk? Ezekre a kérdésekre dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa válaszolt lapunknak.

A beszélgetés elején Nebojša Bohucki arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a védekezés három általános szabályát.

– A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért nagyon fontos a szabályokat betartani, ezek pedig a rendszeres kézmosás, a maszk viselése, és a legalább másfél-két méteres távolság betartása – hangsúlyozta a járványügyi szakorvos.

Az egészségügyi maszkokból számos fajta létezik. A szakembertől megkérdeztük, melyek hatékonyak a koronavírus elleni védekezésben.

– A gyógyszertárakban, üzletekben megvásárolható egyszerű maszkok a megelőzés szempontjából teljesen megfelelőek. Léteznek speciális, úgynevezett nano maszkok is, de ezeket a polgároknak nem szükséges viselniük. A nano maszkok egészségügyi dolgozók számára vannak előirányozva, tehát azok számára, akik beteg személyeket kezelnek. Az utcákon is gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik nano maszkot viselnek. Ezek azok a drága, jó minőségű maszkok, amelyeket mi az egészségügyben N95-nek nevezünk. Az egyszerű rendelőben dolgozó egészségügyi nővérek és általános orvosok sem viselnek nano maszkot, csupán egyszerűt. Ez bőven elegendő. Ezt is főleg akkor viseljük, ha zárt helyiségben tartózkodunk, ha boltban vagyunk például – válaszolta Nebojša Bohucki.

A kesztyűkkel kapcsolatban is fontos tudnivalókat osztott meg velünk a szakorvos.

– Járványügyi szakorvosként a gumikesztyű használatát nem tartom jónak. A gumikesztyűt az egészségügyben azért használjuk, hogy steril körülmények között, főleg műtétek során, ne juttassunk be kórokozókat a beteg szervezetébe, mert a kéz sosem lehet teljesen steril. Erre valók az egészségügyi kesztyűk, nem pedig arra, hogy naphosszat benne sétáljunk az utcákon. Használat közben a kesztyűn egyre több lesz a kórokozó, és nem csak a koronavírus, de más kórokozók is, amit aztán magunkkal viszünk, amerre csak járunk. Sőt akaratlanul is a kesztyűvel megfogjuk a maszkot, vagy éppen a szemünkhöz nyúlunk, megérintjük a szemüvegünket. Inkább azt ajánlom, hogy a kesztyű viselése helyett sokkal gyakrabban mossunk kezet, valamint vigyünk magunkkal és használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, a 70 százalékos a legjobb – magyarázta a szakorvos.

Nebojša Bohucki a kézmosással kapcsolatban is szolgált tanácsokkal.

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Patyi Szilárd)

– A kézmosáshoz kell víz, szappan, inkább folyékony halmazállapotú, és húsz másodperc. Sokszor a kézmosásra alig áldozunk néhány másodpercet, most tartson húsz másodpercig, és akkor jó lesz. Emellett, ha hazaviszünk valamilyen tárgyat, például vásároltunk valamit a boltban, alkohol-tartalmú fertőtlenítőszerrel tisztítsuk meg. Nem tudhatjuk, hogy a terméket előtte ki fogta meg. Hasonló a helyzet, amikor pénzt fogunk meg, például, amikor visszajárót kapunk az eladótól, vagy bankautomatából veszünk ki készpénzt. Legyen a zsebünkben alkoholos kézfertőtlenítő, és miután megfogtuk a pénzt, utána fertőtlenítsük a kezünket. Minden közvetett tárgyi érintkezés után tegyünk így – tanácsolta a szakorvos.

Nebojša Bohucki a fentiekhez hozzátette, hogy a koronavírus nem súlyosabb betegség a már ismert betegségeknél, sőt vannak nála súlyosabbak is. A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy rövid időn belül hirtelen emelkedik meg a megbetegedések száma, oly mértékben, hogy az leterheli az egészségügyi rendszert. Ezért fontos a fenti tanácsokat megfogadni és betartani.