2024. április 20., szombat

Ingyenes fertőtlenítőszer a polgároknak

Kishegyes község önkormányzata fertőtlenítőszert oszt ki a község lakosságának – Az akció folytatódni fog a rendkívüli állapot végéig
Nagy mennyiségű fertőtlenítőszer vár kiosztásra: ma 8 óra és 15.30 között, szombaton pedig 8 órától 13 óráig a piacokon lehet átvenni a község mindhárom településén a fertőtlenítőszert  (Lakatos János felvétele)

Nagy mennyiségű fertőtlenítőszer vár kiosztásra: ma 8 óra és 15.30 között, szombaton pedig 8 órától 13 óráig a piacokon lehet átvenni a község mindhárom településén a fertőtlenítőszert (Lakatos János felvétele)

Kishegyes község önkormányzatának válságstábja folyamatosan dolgozik azon, hogy a polgárok biztonságban legyenek a járványveszély idején. A közterületeket eddig is rendszeresen fertőtlenítették, mostantól pedig a polgároknak is osztanak fertőtlenítőszer-koncentrátumot. Az akció ma kezdődik, és holnap is tartani fog – számolt be lapunknak Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Tudni kell, hogy Kishegyes község területén a kommunális közvállalat mindennap fertőtleníti a közterületeket. Minden olyan helyszínt, ahol sok ember megfordul, mint például a posta előtt, az üzletek előtt, a padokat, sétányokat stb. A házakon belül természetesen a polgárok kötelessége fertőtleníteni, például az udvart, a kaput. Az önkormányzat ehhez egy nátrium-hipoklorit nevezetű fertőtlenítőszert biztosít, amit koncentrátum formájában fognak elkapni a lakosok. Használathoz majd vízzel kell hígítani a szert. A fertőtlenítőszerből 5000 kilogrammot, vagyis 4000 litert szereztünk be, és ezt fogjuk szétosztani a község polgárainak, félliterenként – számolt be az alpolgármester, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a fertőtlenítőszert önkéntesek adagolták ki a polgárok által biztosított PET-palackokba. Eredetileg az önkéntesek szétvitték volna a szert a lakosságnak, de ez változott – tudtuk meg Kerekestől.

– A korábbiakhoz képest a válságstáb úgy döntött, hogy nem hordjuk ki házakhoz, mivel veszélyes szerről van szó. Nem szeretnénk, hogy egy gyerek vagy fiatal véletlenül nem rendeltetésszerűen használná. Ezért ma 8 és 15 óra 30 perc között, szombaton pedig 8 órától 13 óráig a piacokon lehet átvenni, mindhárom településen. A fertőtlenítőszert csak nagykorú polgárok vehetik át az aktivistáktól és a közvállalat embereitől. Ők elmagyarázzák, hogyan kell használni a szert, emellett nyomtatott használati utasítást is kapnak a lakosok. Az idős személyek esetében, akikre vonatkozik a 24 órás kijárási tilalom, elvihetik hozzátartozók is a szert, vagy aktivistáink házhoz szállítják számukra – fogalmazott az alpolgármester.

Önkéntesek töltötték ki a fertőtlenítőszert PET-palackokba (Lakatos János felvétele)

Önkéntesek töltötték ki a fertőtlenítőszert PET-palackokba (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat akciója nem csak a mostani alkalomra vonatkozik – mondta el Kerekes, majd arról is szólt, hogy a továbbiakban is számítanak a polgárok segítségére.

– Ez az akció úgy indult, hogy meghirdettük az emberek között, hogy várjuk a PET-palackokat, mert ezekbe töltöttük ki a fertőtlenítőszert. A palackokat továbbra is várjuk a polgároktól, mert nem egyszeri alkalomról van szó, hanem folyamatosan szeretnénk biztosítani az utánpótlást. Akkora készletet szeretnénk, hogy mindig tudjunk adni azoknak a polgároknak, akiknek szükségük van rá – hangoztatta az alpolgármester.