2024. március 29., péntek

A rendkívüli állapot alatt is működik a népkonyha

Ada községben több mint százharminc gyerek és felnőtt étkezik a népkonyhán

Az adai Vöröskereszt február elejétől folytatja a népkonyha üzemeltetését, amelyre 2,9 millió dinárt biztosít Ada község önkormányzata, a munkaügyi minisztérium pedig az alapvető élelmiszereket finanszírozza a köztársasági és a tartományi Vöröskereszten keresztül. Velez Teodóra, az adai humanitárius szervezet titkára elmondta, hogy Adán, Moholon és Törökfaluban több mint százharminc gyermek és felnőtt étkezik a népkonyhán, amely számára két helyi vállalkozás készíti el az ételt.

– A moholi általános iskola negyvenkét diákja részesül egytálételben. Az adai iskolából negyvennégy gyereknek, a törökfalui tanulók közül pedig hatnak biztosítjuk az étkeztetést. A rendkívüli állapot miatt most nincs iskola, a gyerekek ennek ellenére megkapják az ételt, valamint a családjukat is segítjük. Adán és Moholon mintegy negyven felnőtt rászoruló részesül egytálételben, amelyet a Vöröskereszt adai épületében és a moholi helyi közösségben vehetnek át. Eddig nagyon elégedettek az étellel. A rászorulók a szociális központban és a Vöröskeresztben kérelmezhetik az ételt, amelynek az odaítéléséről szakbizottság dönt – közölte a Velez Teodóra.

Ada községben sok olyan személy van, aki rászorul a népkonyha szolgáltatására, mégsem igényli az egytálételt – tudtuk meg a Vöröskereszt titkárától, aki elmondta, vannak olyan családok és személyek, akik inkább eltűrik a nyomort, mint hogy jelentkezzenek a népkonyhára. Megjegyezte, hogy sokan nyáron alkalmi munkákból élnek, és nem szorulnak segítségre, télen azonban, amikor nincs munkájuk, akkor igen, éppen ezért nagyon jó lenne, ha télen több személynek tudnának ételt biztosítani. Velez Teodóra elmondta továbbá azt is, hogy azok a községek, amelyeknek van népkonyhájuk, évente egy-egy alkalommal kapnak élelmiszer- és tisztálkodási csomagot a szerbiai és a vajdasági Vöröskereszttől. Ezekből a csomagokból azonban jóval többre lenne szükség, mert ezeket azok a rászorulók is igénylik, akik nem tartanak igényt a mindennapi ételre.