2024. április 23., kedd
KERÉKPÁROZÁS

„Senki sem gyanakodott a vírus jelenlétére”

Veljko Stojnić február végén, az Egyesült Arab Emirátusokban a félbeszakadt kerékpárosszezon egyik utolsó versenyén vett részt, és a szerb kerékpározás utóbbi évtizedeinek legnagyobb sikerét érte el, a nemzetközi mezőny krémjét felvonultató viadalon megnyerte a részhajrápontversenyt. A szervezők a világszerte rohamosan fokozódó koronavírus-járvány miatt lemondták a hétnaposra tervezett verseny utolsó két szakaszát. Veljko az emirátusokbeli karantén után márciusban tért haza Zomborba, egyenesen a kötelező házi karanténba.

Életed első World Tour-versenyéről hazahoztál egy trikót. Hogyan értékeled az UAE Tourt?

Minden várakozásomat felülmúlta ez az eredmény. Az első napon szereztem meg a vezetést a részhajrápontversenyben, és a verseny végéig meg tudtam őrizni. Egy kicsit szomorú vagyok, amiért nem tekertük le a teljes versenytávot, de ez most nem számít, a trikó itt van. Egészen hihetetlen érzés volt, amikor a szakaszok elején olyan versenyzők mellett álltam a rajtvonalon, akiket nem is olyan régen a televízióban néztem. Ekkor fogtam fel, hogy minden áldozat és lemondás megérte.

Milyen hangulat uralkodott a mezőnyben, mielőtt lemondták az utolsó két etapot? Mint utóbb kiderült, a jelenlevők közül többen is elkapták a kórt, például Fernando Gaviria.

Őszintén szólva nem igazán gondoltunk a Covid-19-re. A verseny a megszokottak szerint, feszültség és félelem nélkül zajlott. Senki sem gyanakodott a vírus jelenlétére, egyikünk sem tudta elképzelni, hogy talán olyan ember mellett teker, aki hordozza a megbetegedést. Aztán február 27-éről 28-ára virradó éjszaka jelentették, hogy lefújták a hátralévő két napot.

Meddig voltatok karanténban az Emirátusokban, mi történt veled, amióta hazaengedtek?

A verseny megszakításakor mindannyiunkat leteszteltek, az eredmények egy nappal később érkeztek meg. Március elsején, amikor kiderült, hogy senki sem beteg a csapatból, a hotelből egyenesen a reptérre mentünk, és Bolognába utaztunk. Március 11-én érkeztem haza Olaszországból, azóta itthon vagyok kötelező 28 napos házi karanténban. A szobában, görgőn edzek.

Kapcsolatban vagy az olasz csapattársaiddal, ők mit mesélnek?

A csapat nagy részével tartom a kapcsolatot, ők is csak a szobában edzhetnek, ahogy egy Spanyolországban élő társam is. Úgy tudom, Hollandiában még mindig szabad kint tekerni, bár csak idő kérdése, hogy betiltsák. Egy csapattársam épp az észak-olaszországi Bergamóban él, azt mondja, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ami a nyilvánosság elé kerül, több a halott…

Bár a lehetőségekhez képest továbbra is edzetek, a versenyeket jó előre lemondták.

Szomorú vagyok emiatt, de az egészség mindennél fontosabb, az egész világot egyformán sújtja a válság. A lényeg, hogy minél előbb múljon el, utána gondolunk majd a versenyzésre.

Szerinted mikor indulhat újra a szezon?

Nem hiszem, hogy bármi is történne június előtt. Ha azt nézzük, milyen versenyeket mondtak le, lehet, hogy június végéig kell várni a folytatásra. Egyelőre semmi biztosat nem tudunk, elképzelhető, hogy viszonylag korán véget ér a járvány Európában, de az is lehet, hogy ez még csak a kezdet…