2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Befagyasztják a ranglistát

ASZTALITENISZ

A hagyományokkal ellentétben nem a hónap első napjaiban, hanem várhatóan majd csak április közepén hozza nyilvánosságra a legfrissebb világranglistákat a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF), s aztán be is fagyasztja a rangsorokat. Az ITTF a honlapján közölte, hogy a versenyek rendezetlensége és a koronavírus-járvány miatt további vizsgálatokra, számításokra van szükség, a listák pedig változatlanok maradnak addig, amíg újra lehet tornákat rendezni. A szervezet korábban jelezte: június 30-áig minden olyan verseny elmarad, amely nemzetközi utazást igényel. Az ITTF ígérete szerint legkésőbb április 15-éig megszületnek az új világranglisták, addig a március elején nyilvánosságra hozott rangsorok érvényesek. A márciusi viadalokat figyelembe veszik majd a számításnál, de például kérdéses, hogy a járvány miatt a selejtező után félbeszaladt lengyel challenge-verseny pontjait hogyan számítják majd be. Az ITTF egyúttal bejelentette: a szövetség munkatársai és elnöke önként lemond 2020-as fizetése egy részéről, hogy segítse a sportágat a világjárvány idején.

ATLÉTIKA

Márton Anita még nem döntött

Márton Anita fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő még nem döntötte el, felkészül-e a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokra. „Nem titkolt szándékom volt, hogy az idei év után abbahagyom vagy szüneteltetem a karrieremet családalapítás miatt” – nyilatkozta. Hozzátette, a tokiói szereplés számára újabb másfél éves felkészülést jelentene. Anita emlékeztetett, hogy tavaly novemberben kezdte az alapozást a mostani szezonra, több hónap kemény munka állt a háta mögött, de csupán négy hazai versenyen indulhatott, mert később a nemzetközi viadalok elmaradtak. „Úgy néz ki, egyelőre nincs mire felkészülni. Hiányoznak a rövid távú célok, hiszen az újabb hazai versenyek szeptemberre várhatóak.” A kétszeres fedett pályás Európa-bajnok elárulta, napjainkban szűk csoportban, illetve egyedül edz, és még lejárhat az edzőpályára. „Nekünk némileg egyszerűbb dolgunk van, hiszen szabadtéren vagyunk, nem teremben, így csak az erősítő edzéseinket kell megoldanunk.”

TORNA

Simone Biles is bizonytalan

A világ első számú női tornászának számító Simone Biles nem biztos abban, hogy rajthoz áll az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián. „Nincs semmi kőbe vésve. Mentálisan nagy kihívás ez az egy plusz év, mert idénre alakítottuk az összes taktikánkat” – mondta a 23 éves Biles, aki tavaly sportágtörténeti gyakorlatokat mutatott be. „Levenni a lábad a gázpedálról, aztán újraindítani, nehéz ügy, mert kiürítettem a tartályt, és most meg kell találni a módját, hogy újratöltsük” – fogalmazott a négyszeres olimpiai bajnok, tizenkilencszeres világbajnok tornász.

FORMULA–1

Visszatér az Aston Martin

A 2021-es idényben az Aston Martin gyári csapataként indul a Formula–1-es világbajnoki sorozatban a Racing Point istálló, amelynek tulajdonosa, a kanadai Lawrence Stroll, a brit luxusautógyár ügyvezető elnöke lett. A 60 éves üzletember által vezetett konzorcium 260 millió fontos tőkeinjekciót ajánlott a pénzügyi gondokkal küzdő vállalatnak, amelynek részvényesei ezt elfogadták. Stroll azt követően fektetett be újra az Aston Martinba, hogy az év elején 182 millió fontért 16,7 százalékos üzletrészt szerzett a cégben. Az Aston Martin 1960 után tér vissza gyári csapatként a Formula–1-be, az istálló központja pedig Silverstone-ban marad. „Azt gondolom, hogy egyértelműen a Formula–1-ben van a helye egy olyan márkának, amely az Aston Martinéhoz hasonló történelemmel és elismertséggel rendelkezik” – jelentette ki Stroll, akinek 21 éves fia, Lance 2017 óta versenyez az F1-ben, a csapatnál pedig a 30 esztendős mexikói Sergio Pérez a társa.

Az Aston Martin jelenleg a Red Bull F1-es istálló főszponzora, ez az együttműködés az idei esztendő végén lezárul.

MOTOGP

Iannone másfél éves eltiltása

A Nemzetközi Motorsport-szövetség (FIM) szerdán tizennyolc hónapos eltiltással büntette Andrea Iannone-t, akinek tavaly novemberben lett pozitív a doppingtesztje. A FIM közleménye szerint a szteroidok közé tartozó drosztanolont mutattak ki az olasz pilóta Malajziai Nagydíjon adott mintájában. Az eltiltás 2021. június 16-án jár majd le, az Aprilia 30 éves versenyzője a nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhet.

Iannone a 16. helyen zárta a tavalyi idényt a MotoGP-ben, amelyben 2013 óta szerepel, ezalatt egy futamon, a 2016-os Osztrák Nagydíjon győzött. A 2015-ös vb-sorozatban szerepelt a legjobban, akkor ötödikként zárt. Iannone azt vallotta: véletlenül, szennyezett húson keresztül került szervezetébe a tiltott szer. Az Aprilia ügyvezetője leszögezte: az ítélőbírák elismerték Iannone teljes jóhiszeműségét, valamint azt, hogy nem volt tudatában az étel szennyezettségének. „Ezek fényében értelmetlen a kiszabott büntetés. A bírák saját indokai alapján Andreát fel kellett volna menteni, mint más sportolókkal tették, akik hasonlóan jártak szennyezett étkekkel. Ez egyúttal komoly reményeket táplál bennünk a fellebbezéssel kapcsolatban, bízunk benne, hogy ez gyorsan lezajlik majd”fogalmazott Massimo Rivola. Hangsúlyozta: azt akarják, hogy Iannone újra Apriliára ülhessen.