2024. április 20., szombat
ÚSZÁS

Szilágyi házi elkülönítésben

Az óbecsei Szilágyi Csaba is reagált arra a hírre, miszerint a magyar úszók közül legalább kilencen megfertőződtek a koronavírussal. Szilágyi saját Twitter-profilján osztotta meg az információt. Az úszó hozzátette, hogy mivel a sportolók gyakorlatilag tünetmentesek, valószínűleg nem is tudták volna, hogy fertőzöttek, de a magyar állam minden olimpiai résztvevőjét teszteli. Szerinte ezért is fontos, hogy otthon maradjunk, mert sohasem tudhatjuk, hordozói vagyunk-e a vírusnak, így bármikor átadhatjuk azt akár idősebb polgártársainknak is.

Szilágyi most házi elkülönítésben van, a hírek szerint barátai a közelmúltban segítettek neki, hogy otthonában kialakítson egy kisebb edzőtermet, s így készüljön a további versenyzésre.

Edzészárlat a versenyzőknek

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) a járvány miatt kéthetes teljes edzészárlatot rendelt azon válogatott versenyzők számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak. Ezt a MÚSZ közleményben jelentette be a rendkívüli, videokonferenciás elnökségi ülését követően. A szervezet kedden hozta nyilvánosságra, hogy kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt a tesztek, amelyeket azért végeztek el, hogy a válogatott tagjai folytathassák felkészülésüket. Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, majd azt követően 14 napra karanténba vonultak. A fertőzöttek között van a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid.

A MÚSZ határozata szerint április 15-éig felfüggesztik a keretedzéseket, illetve kötelezik a kerettagokat az uszodai felkészülésük felfüggesztésére. A határidőt megelőzően a válogatottkeret-tagoknak és felkészítőiknek újabb, immár vérvizsgálattal is kiegészített tesztelésen kell részt venniük, mielőtt újra elkezdhetik medencés edzéseiket, amennyiben az akkori járványügyi helyzet és szabályozás ezt lehetővé teszi.

Szabályváltozás a mellúszásban

A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA több szabályváltoztatást is bevezet a jövőben; ezeknek a nagy része adminisztratív jellegű, a mellúszásban viszont komoly módosítások jönnek. A swimswam.com című szakportál szerdai beszámolója szerint a szervezet következő testületi ülésén megszüntetik a kétkezes falérintés kötelezettségét, valamint az eddigi egy delfintempó helyett 15 méterig lehet majd ezzel a mozdulatsorral továbbhaladni az elrugaszkodást követően. A FINA eredetileg a tokiói olimpiát követően szavazta volna meg a módosításokat, de mivel az ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt jövő nyárig elhalasztották, előrehozták a döntést.