2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Röpképtelen

Ez a szó már a XIX. század utolsó évtizedeiben felbukkant, de használata sokáig nem ért el nagyobb gyakoriságot, 2000 óta viszont különös kedveltséget élvez. Népszerűségéhez minden bizonnyal az a novellagyűjtemény is hozzájárult, amely 2019-ben jelent meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadásában. A szerző, Vöröskéry Dóra a Röpképtelen madarak címet adta könyvének. Ez a novellagyűjtemény egymás mellett élő emberekről, hihetetlen kalandokról, érthetetlen tettekről szóló meséivel ezer nevető varjúként ront az olvasóra.

A röpképtelen melléknév eredetileg olyan madarakra és rovarokra vonatkozik, amelyek állapotuknál fogva nem képesek repülni (túlságosan fiatalok, sérültek, betegek stb.). Még a szakértőket is meglepte az a röpképtelen bagoly, amelyet az angliai Suffolkban, egy ároknál találtak. Eleinte azt hitték, hogy a madár sérült, vagy el van ázva, és azért nem bír elrepülni. Valójában pedig az történt, hogy túlságosan elhízott. Az enyhe tél miatt a közeli mezőkön elszaporodtak az egerek és a pockok, a bagoly pedig sokat fogyasztott el belőlük. Egy másik hír röpképtelen gólyáról szól: Dömösön megérkezett sérült, röpképtelen párjához Szofi, a fehér gólya. A röpképtelenséget lőtt seb okozta, emiatt a hím gólya nem repülhetett Afrikába. Egy dömösi madármentő vette gondozásba. Gyógyulása után azonban kiderült, hogy a sérülés maradandó károsodást okozott neki, és még ha akarna, akkor sem repülhetne el. Gondozója fészekállványt készített neki, hogy fészket rakhasson, és láss csodát, egy tojó érkezett a sérült gólya fészkébe. Négy fiókájuk lett, ezek aztán augusztus derekán anyjukkal együtt indultak el telelőhelyükre.

Bizonyos madárfajták már eleve röpképtelenek. Peruban és Bolíviában, elsősorban a Titicaca-tavon röpképtelen vöcsök él. A kivifélék röpképtelen madarak. Nincsen szárnyuk, hosszú, vékony a csőrük, tollazat helyett szőrzetféle borítja testüket. Éjjel mozdulnak ki rejtekükből, és az erdők, bozótos területek talajában lakó lárvákkal, rovarokkal, puhatestűekkel táplálkoznak. A világ egyik legritkább madara, a röpképtelen bagolypapagáj is éjszakai életmódot folytat. A világ legkövérebb és röpképtelen papagájai, a kakapók mindössze 2-4 évente szaporodnak, amikor a rimu fák gyümölcsöt hoznak. A Galápagos-szigeteken csökevényes szárnyú röpképtelen kormoránok találhatók.

A röpképtelen szón kívül több -képtelen utótagú melléknév is van a magyar szóállományban: cselekvőképtelen (aki a maga nevében nem köthet érvényes jogügyletet), fejlődésképtelen (fejlődésre, növésre nem képes élő test), fizetésképtelen (több a tartozása, mint a vagyona) stb.