2024. április 25., csütörtök

Duterte lelövetné a karanténszegőket

Drónokkal is ellenőrzik a szigorításokat – Az „önizolálásban” megnőtt az italozási kedv

Világszerte tovább nőtt az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek és halottjainak száma, több országban a kijárási korlátozások meghosszabbításával, illetve a szankciók szigorításával próbálják gátolni a kórokozó terjedését. A Fülöp-szigeteken agyonlövéssel fenyegette meg az elnök a korlátozások megszegőit.  

Moszkvában tegnaptól letölthető az az okostelefonos alkalmazás, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírusos páciensek mozgását. Akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket.

A többi moszkvai lakos alkalmanként frissülő egyéni QR-kódot kap, hogy az „önizoláció” időszakában igazolni tudja magát a hatóságok előtt, ha elhagyja otthonát. A moszkvaiak számára hétfőtől kötelező a házi karantén. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre történő utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonukat.

Mozgásukat arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével figyelik. A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra mindig szükség lesz, ha valaki kimozdul otthonról. A szabályok legenyhébb megsértése esetén is pénzbírság szabható ki.

Oroszországban 3,3 millió embert tartanak karanténban koronavírus-fertőzéssel. Megfigyelés alá 1777, önizolációba pedig 292. 740 embert helyeztek.

PUTYIN KARANTÉNBAN

Vlagyimir Putyin is házi karanténba kényszerült, mert a minap kimutatták a koronavírust Gyenyisz Procenko moszkvai főorvosnál, akivel a múlt héten találkozott. A Novo-Ogarjovó-i rezidenciáján tartózkodó elnök áttért a távmunkára. Itt írta alá (szerdán) azt a törvényt is, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen ki a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és jóváhagyta a hamis információk tudatos terjesztése miatti büntetések megszigorítását.

Az orosz régiók több mint kétharmadában rendeltek már el szigorú kijárási korlátozásokat a vírus miatt. A járvány az idénre tervezett országos népszámlálás (2021-re történő) elhalasztását is kikényszerítette. 

Az „önizolálás” hatására megnőtt az italozási kedv, aminek ellensúlyozására néhol korlátozták a boltokban a szeszes italok árusításának időtartamát, Jakutföldön pedig teljes alkoholtilalmat vezettek be.

Oroszországban a vírussal igazoltan fertőzöttek száma 3548-ra emelkedett, a halottaké 30-ra.

SZÁZMILLIÁRD EURÓT ÍGÉR AZ EU

Másutt sokkal nagyobb a baj. Európában már több mint 30 ezer emberéletet követelt a járvány. A kontinensen a halálesetek nagyobb részét Olaszországban (tegnap délelőttig 13.155 áldozat) és Spanyolországban (9387) jegyezték föl.

Európában a vírus továbbra is Olaszországban tombol a leghevesebben. A világban a járvány miatt elhunytak bő egyharmada olasz állampolgár. Tegnap délelőtt 110.574 fertőzöttet tartottak nyilván országszerte.

Elnézést kért és segítséget ígért Rómának tegnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor követett káros uniós magatartásért, illetve azért, mert az EU akkor nem ismerte föl, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a pandémiát.

Az EB-elnök ugyanakkor közölte: az EU válságkezelő csomagot készít, amelynek célja a járvány okozta szakadék megszüntetése a tagállamok között. A csomagba kerülő százmilliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások fenntartását szolgálja. A hitelként felvehető támogatáshoz a kormányok kedvező feltételek mellett juthatnak hozzá.

TILOS ELHAGYNI A BÖRTÖNCELLÁT

Bár a gócpontként kezelt észak-olaszországi Lombardiában csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, országosan pedig valamelyest lassult a járvány terjedése, az illetékesek szerint fölösleges még tetőzésről beszélni. Az olasz kormány ezért április 13-áig meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket.

Másutt is tovább szigorítottak. Bosznia és Horvátország lezárta húsz közös határátkelőhelyét. Lengyelországban a karantén betartását drónokkal is ellenőrzik. Az Egyesült Államok szövetségi börtöneinek mind a 146 ezer elítéltje pedig két hétig nem léphet ki cellájából a járvány terjedésének fékezése végett.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a néphez intézett tévés beszédében   agyonlövéssel fenyegette meg a megszorító intézkedések megszegőit (Fotó: AP via Beta)

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a néphez intézett tévés beszédében agyonlövéssel fenyegette meg a megszorító intézkedések megszegőit (Fotó: AP via Beta)

A Fülöp-szigeteken agyonlövéssel fenyegette meg az államfő a korlátozások megszegőit. Rodrigo Duterte parancsba adta a rendőrségnek és a katonaságnak, hogy „ha valaki bajt kever, és életveszélyes, lőjjék le”. Az országban eddig 2311 bizonyított koronavírusos fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a betegségben 96-an haltak meg.

Csehországban azonban nem terveznek további korlátozásokat. Andrej Babiš kormányfő ráadásul azt valószínűsíti, hogy hazájában májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe.

TÁBORI KÓRHÁZAK NYÍLNAK 

Minden eddiginél több áldozatot követelt a vírus Spanyolországban is, ahol már napok óta mintegy nyolcszáz ember hal meg miatta. A járvány kezdete óta (egy nap alatt) a legtöbben, 950-en szerdán vesztették életüket a fertőzöttek közül. Tegnap délelőttig tízezren hunytak el és mintegy 110 ezer embernél mutatták ki a vírust.

Egyre jobban szenved a vírus okozta válságtól a Benelux-államok többsége, továbbá Franciaország és Nagy-Britannia. Az utóbbiban rekordot döntött a járvány halálozási statisztikája: kedden minden eddiginél többen haltak meg (563-an) koronavírustól. Az országban tegnap délelőtt 29.865 feljegyzett fertőzöttet tartottak nyilván és 2357 halálos áldozatot. A járvány erősödése miatt mind több épületet alakítanak át tábori kórházzá.

A MÁSODIK HULLÁMTÓL TARTANAK

Az Egyesült Államokban, ahol a világon a legtöbb a regisztrált fertőzött (számuk meghaladja a 216.720-et, a halottaké pedig a 5130-at), még nem következett be fordulat a betegség terjedésének megakadályozásában. Továbbra sincs elegendő gyógyászati segédanyag, védőruha, egészségügyi berendezés és vírusteszt. Oroszországból szerdán érkezett egy katonai repülő (New Yorkba) egészségügyi kellékekkel.

Kínában belföldi fertőzések az elmúlt hetekben egyre ritkábban fordultak elő, a járvány újbóli kialakulásának veszélyét immár a külföldről beérkező betegek jelentik. A javuló adatok (81.590 tünetekkel bíró fertőzött és 3318 halott) ellenére sokan a járvány második hullámától tartanak, ezért több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe vagy az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították föl a lakosságot.

„KARANTÉNKOCSIK” KÉSZÜLNEK

A kontinens és a világ második legnépesebb országában, Indiában stadionokban létesítenek kórházakat a fertőzötteknek. Az állami vasúttársaság pedig húszezer vagont egészségügyi ellátóhellyé alakít át. A „karanténkocsik” 320 ezer beteget tudnak majd fogadni. Indiában 1637 a vírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 45.

A közel- és közép-keleti térségben továbbra is Irán a járvány központja. Az országban hivatalosan 50.468 fertőzött és 3136 halott van. Kína és az ENSZ felszólította Washingtont, hogy könnyítsen az Irán elleni büntetőintézkedésein, mert azok nehezítik a vírus elleni küzdelmet.

Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában viszonylag kevés a vírusfertőzött, ám az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a járványnak súlyos szociális, gazdasági és politikai következményei lehetnek ezekben a térségékben is.

Nyitókép: Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a néphez intézett tévés beszédében agyonlövéssel fenyegette meg a megszorító intézkedések megszegőit (Fotó: AP via Beta)