2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Tovább korlátozták a mozgásszabadságot

Szombat 13 óra és hétfő 5 óra között senki nem hagyhatja el az otthonát – Az idősebbek mostantól szombaton hajnalban mehetnek ki vásárlás céljából

Az egészségügyi és a gazdasági válságstábok csütörtök esti ülését követően Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, hogy a szerb kormány több új intézkedést is foganatosít a SARS–CoV–2 vírus elleni küzdelem keretében. A továbbiakig szombat délután 1 órától hétfő hajnali 5 óráig senki nem hagyhatja el az otthonát, hétköznapokon pedig marad a délután 5 és a hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom. A jövőben sem zárt helyiségben, sem a szabadban nem gyülekezhet több két személynél – eddig öt személy volt a korlátozás.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A pénteken meghozott döntés értelmében a 65 évesnél idősebbek – falvakban a 70 évnél idősebbek –, akik több hete teljes kijárási tilalomra vannak ítélve, mostantól nem vasárnap, hanem szombaton hagyhatják el otthonaikat vásárlás céljából – hajnali 3 és reggel 8 óra között. Az üzletek 4 és 7 óra között tartanak számukra nyitva.

A gazdik kedvenceiket a jövőben esténként 23 és 01 óra között sétáltathatják – legfeljebb a lakóhelyüktől számított 200 méteres körzetben – mindennap, míg vasárnap emellett délelőtt 8 és 10 óra között is. Az államfő csütörtökön azt mondta, hogy ez a rendelkezés szombat estétől – 23 órától – lép hatályba, ám pénteken lapzártánkig, a hivatalos döntés meghozatalát követően, nem pontosítottak ezzel kapcsolatban. Arról is határoztak, hogy a temetéseken a rendkívüli állapot ideje alatt mostantól legfeljebb tíz személy vehet részt, és közöttük is két méteres távolságnak kell lennie.

Aleksandar Vučić csütörtökön este arról is beszámolt, hogy Emmanuel Macron francia kollégáját arra kérte, a Sanofi Pasteur küldjön Szerbiának 50 kilogramm nyersanyagot, amiből a Galenika klorokint állíthatna elő. A klorokinnal, a maláriaellenes gyógyszerek egyik fő hatóanyagával kapcsolatban egyes kutatóknak az a véleményük, hogy hatékony lehet a Covid–19 megbetegedettek gyógykezelése során. Macron a telefonos beszélgetés során állítólag megígérte, hogy 48 órán belül válaszol.

LESZ VÉDŐMASZK

A lélegeztetőgépek kapcsán az államfő azt mondta, Kínában több száz, Szerbia tulajdonában álló berendezés van, ezeket már csak el kell hozni onnan. Ez nem azt jelenti, hogy jelenleg nincsen elegendő lélegeztetőgépünk, Szerbia csupán szeretne minden eshetőségre felkészülni – közölte, majd azt mondta, jelenleg 10-15 lélegeztetőgép érkezik naponta, ám hamarosan már 30-ra növekszik ez a szám.
Vučić a továbbiakban bejelentette, április 8-án, vagy legkésőbb április 9-én Szerbia saját maga számára gyárt elegendő védőmaszkot.

A gyártáshoz szükséges berendezések Kínából érkeznek, ezek némelyikét Szerbia megvásárolta, némelyiket kapta. Vučić elégedett a kórházak felszereltségével, és közölte azt is, hogy az elvégzett tesztek és a becslések alapján az országhatárok teljes lezárása előtt beutazó szerbiai állampolgárok között legalább 24 000–32 000 a fertőzöttek száma. Ezt a számot úgy kapták meg, hogy 1000 személyt teszteltek, és nagyjából 7-8 százalékuk volt fertőzött – magyarázta Vučić.

SOK A FERTŐZÖTT A SZÜLÉSZETEN

Összegzésében arra is kitért, hogy a legfontosabb egészségügyi intézményekben mekkora az alkalmazottak fertőzöttségi aránya. A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézetben a 41 személy közül senki sem fertőzött, a belgrádi Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központ 40 tesztelt alkalmazottja közül heten fertőzöttek, a zimonyi kórházban 14 teszteltből öten pozitívak, a Katonai Orvostudományi Akadémián mindenkinek negatív volt a tesztje, a valjevói kórházban 5 tesztelt közül egy személy fertőzött. A legtöbb fertőzött – 23-ból 12 – a belgrádi Narodni Front nőgyógyászati-szülészeti klinikán van.

Vučić azt is bejelentette, hogy a következő 72 órában várhatóan növekszik a fertőzöttek száma, és az is valószínűsíthető, hogy az eddigiekhez képest többen halnak meg a Covid–19 következtében. Mint hozzátette, nem jóslatról van szó, ezeknek a becsléseknek az alapja, hogy jelenleg már 81 személynek van szüksége lélegeztetőgép segítségére. A számítások szerint a következő 15 nap lesz a legsúlyosabb – nyomatékosította az államfő, megismételve, hogy a járvány megfékezéséhez mindenki hozzájárulhat, azzal, hogy fegyelmezetten és felelősségteljesen viselkedik.

A REUTERS BEMEHETETT A KLINIKAI KÖZPONTBA

A Vajdasági Klinikai Központ megnyitotta ajtajait a brit Reuters előtt, hogy bebizonyítsa, a szerdán este pánikkeltés címén letartóztatott Ana Lalićnak, a Nova.rs hírportál újságírójának az összefoglalójában olvasható állítások valótlanok. A rövid felvételben elsősorban az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésére összpontosítottak, Lalić ugyanis, az intézmény nevük elhallgatását kérő alkalmazottjainak az elmondására hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a klinikai központ nem biztosítja dolgozói számára a megfelelő védőfelszerelést.

Ehhez kapcsolódóan Milenko Vasović a Nova.rs portálon megjelentett írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy Ana Lalić az egy héttel ezelőtti állapotokról írt, a Reuters csapata pedig csütörtökön, egy nappal az újságírónő letartóztatását és írásának megjelentét követően forgatott a klinikai központban.

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Vučić is cáfolta, hogy az említett intézményben nem megfelelőek, azaz veszélyesek az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, szavai szerint mindenből van minden.

Vesna Rakić-Vodinelić jogász, nyugalmazott egyetemi tanár a letartóztatott újságírónő és a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás központosítására tett egynapos kísérlet kapcsán az N1 tv-nek nyilatkozva közölte: „Nem lehet megakadályozni senkit, főleg nem a különböző nehézségekkel szembesülő orvosokat, hogy hallgassanak."

– Akármikor valamilyen katasztrófa történik az országban, a tájékoztatást központosítják, majd hordaként szabadjára engedik a bulvársajtót. Amikor azok terjesztik az álhíreket és pánikot keltenek, semmi nem történik, bezzeg Ana Lalićot azonnal előállították. Az Informer címoldalán például megjelent, hogy „A koronavírus pestisként gyilkol". Néhányan bűnvádi feljelentést tettünk az Informer szerkesztője ellen, érdekel, hogy mik lesznek a következmények. Mindez a médiaszférában gyakorolt diszkrimináció, azaz az újságírás szabályait betartó újságírókkal és a bulvárral szembeni eltérő bánásmód bizonyítéka – fogalmazott Rakić-Vodinelić.

1 476 FERTŐZÖTT – 39 ÁLDOZAT

A péntek délután 3 órai adatok szerint eddig összesen 1476 személy fertőződött meg az országban a SARS–CoV–2 vírussal. A 24 órával korábbi adatok közzététele óta 305-tel növekedett a fertőzöttek száma. Az említett időszakban 748 személynél végezték el a vírustesztet. Az összes fertőzött közül 874 személyt kezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére 81 személynek van szüksége.
Csütörtökről péntekre a vírus okozta betegség következtében újabb 8 személy hunyt el – 6 férfi és 2 nő –, ezzel 39-re növekedett az áldozatok száma. Az elhunytak átlagéletkora 70,75 év.

A témához kapcsolódó további írásaink itt érhetők el