2024. március 28., csütörtök

305 újabb fertőzést jegyeztek az országban

8 személy hunyt el szövődményekben

A legfrissebb értesülések alapján jelenleg  az országban 1476 személy fertőződött meg Sars-Cov-2 vírussal,  az egy nappal ezelőtt közzétett adatokhoz viszonyítva újabb 305  fertőzést jegyeztek. Az elmúlt egy napban 8 személy hunyt el a vírus okozta szövődmények következtében – közölte Ana Brnabić kormányfő a Szerbiai Rádió és Televízió élő adásában, az Oroszországból érkező első segélyszállítmány fogadásának alkalmával.

A kormányfő által elmondott adatokat sajtótájékoztató keretében Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese is megerősítette, hozzátéve, az elmúlt 24 órában 748 személyen végezték el a koronavírus-tesztet, a kórházban összesen 864 személyt kezelnek COVID-19 betegséggel. Kihangsúlyozta, az újabb számadatok minden eddiginél magasabbak, mind az egy nap alatt jegyzett megfertőződések, mind az elhalálozottak tekintetében.

A helyzet komolyságára hívta fel a figyelmet Predrag Kon járványügyi szakember is, aki elmondta, a koronavírus-járvány következményei feszegetik az ország egészségügyi kapacitásának határait. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes kórházakban az egészségügyi személyzet is nagyobb számban megfertőződött Sars-Cov-2 vírussal, az ő munkájukat nélkülözni kell, miközben újabb és újabb betegek szorulnak ellátásra COVID-19 megbetegedés miatt.

Mindketten hangsúlyozták a polgárok fegyelmezettségének fontosságát, és kiemelték, a társadalmi érintkezések elkerülésén kívül nagyon fontos betartani az orvosok higiéniai ajánlásait is a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.