2024. április 25., csütörtök

Módosult az idősekre vonatkozó rendelkezés

Változott a 65 évnél idősebb személyek egyszeri vásárlását engedélyező rendelet: ezentúl szombaton látogathatnak el az élelmiszerüzletbe a veszélyeztetett korosztály tagjai, nem pedig vasárnap, ahogyan azt korábban közölték – áll a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításában. A rendelkezés módosítását közleményben tudatta az egészségügyi válságstáb.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az időpont nem változott, tehát továbbra is reggel 4 és 7 óra között mehetnek el a nyugdíjasok élelmiszerüzletbe, de szombaton.

Mint ismeretes, csütörtökön este a válságstábok ülése után Aleksandar Vučić államfő ismertette azokat az újabb szigorításokat, amelyeket az új típusú koronavírus-fertőzés  terjedésének lassítása érdekében hozott meg az államvezetés.

Az államfő közölte, a legutóbbi rendelkezés szerint szombat 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos elhagyni a lakóhelyet. Egyebek mellett elhangzott az is, hogy a 65 évnél idősebbek továbbra is vasárnap 4 és 7 óra között mehetnek el vásárolni.

A közleményben megjelent módosításokat a hétvégére vonatkozó teljes kijárási tilalomhoz igazították. 

A közlemény kitér a kisállattartókat érintő rendelkezésre is, miszerint minden nap 23 és 1 óra között elvihetik az állatot egészségügyi sétára, továbbá vasárnap reggel 8 és 10 óra között is. Esetükben továbbra is érvényes, hogy csakis egy személy viheti az állatot, a séta 20 percig tarthat a lakóhely 200 méteres körzetében.

Rendelkeztek a temetések lebonyolításának kapcsán is, ennek értelmében az országban uralkodó renkívüli helyzet felfüggesztéséig a temetéseken legtöbb tíz személy vehet részt, akiknek kötelező egymástól két méter távolságban elhelyezkedni.