2024. április 24., szerda

Újabb két vajdasági küzdötte le a vírust

Jelenleg öt személyt kezelnek lélegeztetőgép segítségével Újvidéken

Ne kezdjük állandóan a negatív, nyomasztó számadatokkal: pénteken olyan információk birtokába jutottunk, hogy újabb két személy gyógyult meg a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségből Vajdaságban, ezzel ötre növekedett azoknak a pácienseknek a száma, akik elhagyhatták a klinikai központ infektológiai osztályát. Világszinten is elénk tárulnak pozitív adatok, hiszen eddig összesen egymillióan fertőződtek meg, de 220 ezren fel is gyógyultak már a COVID–19 betegségből.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tartomány területén péntekig összesen 191 esetben mutatták ki a koronavírus új típusát a vérmintavizsgálatok során. Dél-Bácskában 68, Nyugat-Bácskában 12, Észak-Bácskában 17, Dél-Bánátban 40, Közép-Bánátban 11, Észak-Bánátban 23, Szerémségben 20 megbetegedést regisztráltak.

Ezek az információk is elhangzottak a tartományi kormány pénteki sajtótájékoztatóján, ahogyan az is, hogy Újvidék Város területén 55 személynél mutatták ki a COVID–19 megbetegedést. Igor Mirović kormányfő és dr. Zoran Gojković egészségügyi titkár elmondta, hogy egy újabb emberéletet is követeltek pénteken a vírus okozta komplikációk, egy szerémségi, satrincai 65 éves férfiről van szó. Ő az új típusú koronavírus hatodik áldozata a tartományban. Gojković közölte, hogy most már a traumatológiai klinikán is helyeznek el betegeket, összesen 82-en vannak. A Vajdasági Klinikai Központban öt személyt tartanak lélegeztetőgépen.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az Újvidéki Vásárban berendezett ideiglenes tábori kórház készen áll a könnyebb klinikai esetnek számító betegek fogadására, az illetékes titkár szerint a naponta elvégzett tesztek számának növekedése miatt a kimutatott fertőzések száma is növekedni fog az előttünk álló időszakban, így a vásárcsarnokokba is megérkeznek majd az első páciensek, akiknek a megfelelő felügyeletéhez, kezeléséhez minden feltétel adott.

A Vajdasági Klinikai Központ egyetlen orvosa sem fertőződött eddig meg a SARS-CoV-2 vírussal, egész Vajdaság területén öt orvos betegedett meg, közülük négyen járványügyi szakorvosok. Egy egészségügyi nővérnél azonban kimutatták a vírust Újvidéken is, emiatt az eset miatt több orvos karanténban van most. A mentőszolgálat egyik doktora is a fertőzöttek között van, mert érrendszeri panaszokra hivatkozó egyénhez vonult ki, majd az illető lakásában kiderült, hogy 39 fokos láza van, s voltaképpen az új megbetegedéssel küszködik. Három fogorvos is kórházban van, egyikük állapota súlyos.

Arra az újságírói kérdésre felelve, hogy miért nem teszik naponta több alkalommal is közzé a fertőzöttek számára vonatkozó új adatokat, Mirović elmondta, hogy ennek nem látja nagyobb szükségét, az adatokat naponta egyszer vagy kétszer frissítik az elvégzett tesztek számától függően, minden áttekinthető és elérhető így is. Köztársasági szinten is rendszerezik a számadatokat és naponta közlik a változásokat, nincs tehát ok arra, hogy bárki is kételkedjen azok hitelességében.