2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nyolcvan fertőzött a Vajdasági Klinikai Központban

Az újvidéki ideiglenes kórház kész a betegek befogadására – Ötre nőtt a vajdasági áldozatok száma

Az Újvidéki Vásár 1-es csarnokából kialakított ideiglenes kórháztermet tegnap átadták a Vajdasági Klinikai Központnak, ha szükséges, az intézmény kész a betegek fogadására. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár az intézmény átadásakor kiemelte, csütörtökön délelőtt Vajdasági Klinikai Központban nyolcvan koronavírussal fertőzőtt beteget ápolntak, és ötre emelkedett a betegség vajdasági áldozatainak száma. Hozzátette, befejeződött azoknak az orvosoknak a képzése is, akik elsőként dolgoznak majd az ideiglenes kórházban.

Az újvidéki ideiglenes kórház körülbelül 1000 beteget tud befogadni (Ótos András felvétele)

Az újvidéki ideiglenes kórház körülbelül 1000 beteget tud befogadni (Ótos András felvétele)

– Az ilyen típusú elszigetelődés biztosítja, hogy a fertőzöttek ne terjesszék tovább a betegséget családtagjaik körében. Itt minden védőeszköz és felszerelés megvan, ami a kezeléshez szükséges. Vajdaság egész területéről képezünk ki orvosokat, elsősorban háziorvosokat és azokat, akik nem a kórházakban dolgoznak – emelte ki a titkár.

Miloš Vučević Újvidék polgármestere kijelentette, a csarnokba minden felszerelés a helyén áll, van elegendő tusolókabin, toalett, ágynemű és szekrény is.
– Ez nem egy szálloda, hanem egy ideiglenes kórház, amely kielégíti az alapvető feltételeket ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat, és ami a legfontosabb, orvosi felügyelet alatt legyenek – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy péntekre befejezik a Vásár Master csarnokának berendezését is.
Az Újvidéki Vásár csarnokaiban kialakított ideiglenes kórház körülbelül 1000 beteget tud befogadni. Újvidék városa beszerezte az összes szükséges felszerelést, kivéve a szerb hadsereg által biztosított ágyakat.

A Vajdasági Klinikai Központ ugyanakkor cáfolta a Nova S hírportál állításait, miszerint a Klinika nem rendelkezne kellő minőségű orvosi ellátással. A Központ szerda este közleményben fejezte ki felháborodását a cikk miatt, és kijelentette: elegendő szakember, gyógyszer, és védőfelszerelés áll rendelkezésükre.

A járvány okozta rendkívüli állapot miatt a Vajdasági Közegészségügyi Intézet elindíttotta pszichológiai segítségnyújtási Facebook-oldalát Mentális egészség a koronavírus idején (Mentalno zdravlje u doba korone) elnevezéssel. A program kidolgozásában és megvalósításában résztvevő pszichológusok válaszolnak a polgárok kérdéseire az említett Facebook-oldalon. Továbbá a polgárok tájékoztatást kapnak a stresszes helyzetek leküzdésének módjáról, az új helyzetekhez való alkalmazkodás stratégiáiról és a kreatív szabadidős tevékenységekről. A programot a Közegészségügyi Intézet szervezi a Szerbiai Pszichológiai Társaság támogatásával és a Vajdasági Klinikai Központ pszichológusainak együttműködésvel.

A témához kapcsolódó további írásaink itt érhetők el