2024. április 20., szombat

Kinevezések és oktatásügy

Elektronikus ülést tartott az MNT

Tekintettel a koronavírus-járványra és a rendkívüli állapotra, a Magyar Nemzeti Tanács, sok más szervhez és intézményhez hasonlóan, alternatív módon tartotta meg pénteken 13. rendes ülését. Az MNT tagjai elektronikus ülésen szavazhattak, online kérdőív eljuttatásával. A tanács a szavazás lezárását követően sajtóközlemény formájában tájékoztatta a közvéleményt.

A 35 tanácstag közül az online szavazáson 35 vett részt, és 45 napirendi pontról hozott döntést. A 2020. április 3-án, 13.30 óráig beérkezett szavazatok alapján a testület minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt, 14 napirendi pontot egyhangúlag, 31-et pedig minősített szavazattöbbséggel (összesen 1493 igen, 22 nem és 60 tartózkodás mellett) fogadott el. A közvéleményből kiderül, az MNT az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását követően felmentette dr. Bence Erika egyetemi tanárt, aki lemondott a Kulturális Bizottságban betöltött tagságáról, és helyébe Kerekes Sándor nyugalmazott művésztanárt nevezte ki a testület tagjává, elfogadta a 2019. évi költségvetéséről szóló független könyvvizsgálói jelentést, valamint véleményezte a Forum Könyvkiadó Intézet munkaszervezéséről és munkahelyeinek besorolásáról szóló szabályzat módosítását is, de jóváhagyta a Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2020. évi munka- és pénzügyi tervének módosítását is. A testület úgyszintén jóváhagyta vagy véleményezte a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Vajdasági Birkózó Akadémia Alapítvány, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a Kishegyesi Könyvtár, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Zentai Történelmi Levéltár és Topolya Község Múzeuma 2019. évi munka- és pénzügyi jelentését, valamint jóváhagyta a Szekeres László Alapítvány 2019. évi munkabeszámolóját és zárszámadását is.

Támogatták azt az elképzelést, hogy a Topolyai Alapfokú Zeneiskola Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen kihelyezett tagozatot nyisson. Kishegyesen és Bácsfeketehegyen magyar nyelven is folyik majd zenei képzés. Öt napirendi pont oktatási intézmények igazgatóválasztásával volt kapcsolatos. A tanács két kiemelt jelentőségű intézményének élére új igazgatók kerültek: a bezdáni Testvériség–egység Általános Iskolában Francia Gyólai Klára kémiatanár, míg a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában Kanyó István, a biokémiai tudományok magisztere. Peter Mraković okleveles szobrászt és képzőművészet szakos tanárt a Zombori Városi Múzeum igazgatójává nevezték ki.

Az MNT mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend magyar nyelven is minél zavartalanabbul elkezdődjék. Az illetékes minisztériumnak már március 13-án eljuttatta azoknak a tanítóknak és tanároknak a listáját, akik bekapcsolódhattak a távoktatásba, de ennél még fontosabb volt számára, hogy a magyar nyelvű virtuális képzés mielőbb elinduljon a Pannon Televízióban, szögezte le a mgr. Hajnal Jenő elnök által aláírt közlemény. Az iskoláknak elküldték azoknak a digitális oktatási tartalmaknak a hozzáférhetőségét is, amelyeket a magyarországi Oktatási Hivatal tett közzé, és amelyeket jelentős mértékben hasznosítani is tudnak. A napról napra bővülő listát az érdeklődők a Magyar Nemzeti Tanács honlapján találják meg. A tanács a magyar nyelvű segédanyagok megosztása érdekében néhány éve már kialakította oktatási portálját is, az http://oktatas.mnt.org.rs címen érhető el ingyenes regisztráció után. A portállal kapcsolatban állandó jellegű segítséget nyújtanak az oktatas@mnt.org.rs villámpostacímen is.