2024. április 25., csütörtök

Ötödik napja nincs új adat a városok szerinti fertőzöttséget illetően

Öt nappal azután, hogy az IT-iroda és az eUprava adatbázist nyitott a szerbiai városokra és községekre lebontva, szinte egyidejűleg be is szüntette azt, írja a 021.rs. Ugyanis március 29-étől egyetlen új adatot nem töltöttek fel, ami lehetetlenné teszi, hogy figyelemmel kövessük a megbetegedések számának alakulását a szerbiai városok szerint.

Ez az adatbázis a covid19.data.gov.rs honlapon található. Ana Brnabić kormányfő szerint tartalmazná a házi karanténban tartózkodó polgárok számának alakulását is. Az alapötlet szerint az adatok így áttekinthetőbbek lennének a járvány alakulásáról, mert – mint azt a válságtörzs tagjai többször hangsúlyozták –, nincs mit titkolni.

Ezzel szemben a covid19.data honlapon feltüntetett adatok és az illetékesek által közölt adatok nem fedik egymást. Így március 29-én 10 újvidéki koronavírus-fertőzött-tet jegyeztek, míg Igor Mirović tartományi kormányfő egy nappal később azt mondta, hogy Újvidéken 47 megbetegedett van.

Az adatbázis szerint Pancsován két koronavírussal fertőzött beteg van, Mirović szerint 16, Nagykikindán 6, egy nappal később 15, Szabadkán a régi statisztika szerint 15, Mirović kijelentése alapján pedig kevesebb, mint 10.

Ugyanez az adatbázis szerint egész Vajdaságban 48 megbetegedett van, de a Vajdasági Klinikai Központban 80 pácienst kezelnek koronavírus-fertőzés miatt.

A nyilvánosság értetlenül áll az előtt, hogy a hivatalos adatbázist miért kellett leállítani, hiszen alapvetően jó elképzelés volt a létrehozása.