2024. április 19., péntek
ZENTAI VÁROSI KÖNYVTÁR

Kinyílt egy új világ

Sokszínű tartalmakkal igyekszik megszólítani olvasóit a rendkívüli állapot idején a zentai Városi Könyvtár, amelynek dolgozói azt vallják, a könyvtár ugyan bezárt, ám közben kinyílt egy új világ, és ezáltal is szeretnének segíteni mindenkinek abban, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz időszakot.

– Az elmúlt hetek az új életformához való alkalmazkodás jegyében teltek valamennyiünk számára. A könyvtár bezárt, viszont kinyílt egy új világ. Egy olyan világ, ahol gyerekkoncerteket hallgathatunk a szobánkban; ahol közösen énekelünk az udvarunkon, hálát adva az egészségügyi dolgozóknak; ahol meséket mondanak a vajdasági mesefák, hogy mosolyt csaljanak az arcunkra; ahol a gyermekek otthon tanulhatnak; ahol összefogunk, hogy segíthessük egymást. A virtuális világ eddig is része volt az életünknek, most azonban még fontosabb szerepet kapott – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Baráth Hajnal Anna, a zentai Városi Könyvtár vezetője.

– Mi, könyvtárosok azért vagyunk, hogy ilyen helyzetekben is helytálljunk és segítsünk. Eddig is aktív volt a Facebook-oldalunk, most azonban próbáljuk még több színes tartalommal feltölteni. A legkisebbeknek kolléganőnk mesét olvas, amelyből kérdéseket teszünk fel, virtuális rajzkiállítást készítünk, húsvét közeledtével az ünnephez kapcsolódó szokásokról informálódhatnak a gyerekek, online oldalakat ajánlunk, ahonnan kifestőket lehet letölteni, valamint különféle mese- és felnőttkönyvekre is igyekszünk felhívni az oldalunk látogatóinak figyelmét, rámutatva számukra arra, hogy ingyenessé váltak olyan adatbázisok, ahonnan könyveket lehet letölteni szakmunkákhoz. Mindemellett napindító gondolatokkal igyekszünk megkönnyíteni olvasóink számára a nehéz időszakot, Tóth Péter Lóránt rövidesen felhívást tesz közzé az oldalunkon, hogy április 11-éig mindenki küldje be kedvenc versét videó formájában, valamint terveink között szerepel az is, hogy ismert közéleti személyiségeket kérjünk fel arra, hogy énekeljenek, meséljenek, szavaljanak a könyvtár oldalán az olvasóinknak, ezzel is erőt adva számunkra a mindennapok nehézségeinek leküzdéséhez. Rendkívül fontos, hogy összefogjunk, és meglássuk a szépet ebben a nehéz időszakban, ám ami a legfontosabb, az az, hogy gyermekeink folyamatosan érezzék a szeretetet és a gondoskodást, és ezt szeretnénk közvetíteni az oldalunk segítségével is – hangsúlyozta Baráth Hajnal Anna, felhívva minden érdeklődő figyelmét arra, hogy keressék fel a Városi Könyvtár Zenta – Gradska biblioteka Senta oldalt, és válogassanak kedvükre az ott található tartalmak közül, illetve ha bármilyen kérdésük vagy ötletük van, forduljanak hozzájuk bizalommal.