2024. április 25., csütörtök

A hasznosat a jóval tudjuk ötvözni

Aktív fiatalok a közösségért – Bemutatjuk a topolyai Mengyán Albertet

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma fennállása során nem volt mindig egyformán aktív. Az utóbbi négy-öt évben néhány nagyobb rendezvényt szervezett ugyan, de emellett nem igazán hallattak magukról – mondta Mengyán Albert, aki az ifjúsági fórum Topolya községi szervezetének alelnöke közel fél éve. A fórum azóta több akciót szervezett, és a harmadéves orvostanhallgató az utóbbi hetekben kifejezetten nagy szerepet vállal a járványügyi helyzet enyhítésében Topolyán.

Milyen újítások történtek a VMSZ Ifjúsági Fórumában?

– 2019 októberében tisztújítás volt a szervezeten belül, tehát új vezetőséget választottunk – ekkor kaptam a topolyai alelnöki posztot, erről Brüsszelben tartózkodásomkor értesültem. Eseménydús időszakban lettem gyakornok Deli Andor irodájában. Ez idő tájt folyt az Európai Bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása. A legizgalmasabbak a heti szintű delegációs ülések voltak. Ilyenkor egy légtérben lehettem azon magyar képviselőkkel, akiket korábban csak a képernyőn keresztül láthattam. Óriási élmény volt. A szakmai koordinációs üléseken és a munkacsoporti üléseken is részt vettem, és igyekeztem mindent lejegyzetelni. Sokat fejlődött ez idő alatt az angoltudásom is, hiszen kényszerhelyzetben az ember gyorsabban tanul. Amióta új elnöksége van az ifjúsági fórumnak, próbálunk szervezkedni Topolyán, minél több programmal előállni. Részt vettünk a 2019 perces focitorna szervezésében, a láthatósági mellény kiosztása a piacon konkrétan az én ötletem volt, de a fórum keretein belül valósult meg.

Az ősz folyamán az átfirkált helységnévtáblák letisztításával kerültél a figyelem középpontjába.

– Egyik hétvégén hallottam a hírt, miszerint átfirkálták a magyar nyelvű településneveket a táblákon. Nagyon felidegesített, ami történt, ezért autóba ültem, és felkerestem az érintett nyugat-bácskai településeket. Először ablakmosó szerrel próbáltam letörölni a firkákat, de hatástalannak bizonyult. Ekkor készítettem a Facebookra feltöltött videómat, amelyet pár óra leforgása alatt több ezren néztek meg. A felhívásomra nyolcan jelentkeztek, végül öten, benzinnel és alkohollal mostuk le a táblákon átfirkált településneveket.

Milyen terveitek voltak tavaszra?

– Két-három hónapra előre terveztünk, de közbeszólt az új koronavírus. Márciusban, áprilisban különféle munkaakciókat, színes programokat, többek között retró partikat szerveztünk volna. Természetesen jelen voltunk a március 15-ei megemlékezéseken, koszorúzásokon is, én beszédet is tartottam. Márciusban több településen faültetést terveztünk, és a Föld napja alkalmából 350 facsemetét szeretnénk elültetni. Topolyán beszélgetéseket terveztünk, amelynek első vendége Bayer Zsolt lett volna – nyilatkozta Mengyán Albert, majd kitért arra is, hogy az új helyzetben, a rendkívüli állapot bevezetése óta többen kiveszik részüket az idős emberek megsegítéséből. Ő a Vigyázzunk egymásra – Topolya község Facebook-oldal egyik adminisztrátora, moderál, ha szükséges, és létrehozták az e-piacot is, mindkettő nagyon népszerű, néhány nap alatt több ezren követői lettek, és a szervezés mellett a csomagok kiosztásából is kiveszi részét.

– Igyekeztünk mindenkit értesíteni a legfontosabb információkról, de sok idős honfitársunkhoz nem jutottak el a hírek, hiszen sokuknak nincs internet-hozzáférésük, ezért felkerekedtünk, és több ezer szórólapot osztottunk szét városszerte magyar és szerb nyelven, amelyeken megtalálhatók a segélyhívó telefonszámok – mondta az ifjú aktivista, és azt is hangsúlyozta, hogy az emberbaráti munka nem esik nehezére, a napi mozgást biztosítja, emellett hasznos is, és jó érzés a segítségnyújtás. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen már a járvány előtt is sok tananyagot kaptak elektronikus formában, most teljesen átálltak a távoktatásra. Albert azt is elmondta, hogy mindemellett jó időbeosztással jut idő tanulásra is, és ahogyan a közösségi oldalán megosztott minapi videó bizonyítja, a nap nyugodt óráiban a zongora mellé is szívesen odaül.