2024. március 29., péntek
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Nyaralás kolera idején

1973 augusztusában Dél-Olaszországban, főleg Nápolyban és környékén kolerajárvány tört ki. Az év nyarán Afrikában, pontosabban Felső-Voltában (ma Burkina Faso), Mauritániában és Dél-Tunéziában több száz áldozatot szedett a kolera. A betegséget Európába Tunéziában járt turisták hurcolták be. Nagyobb gócpont a kontinensen azonban csak Olaszországban alakult ki. Azon a nyáron sok szabadkai turista is járt Nápolyban és környékén, valamint sokan készültek utazni a járvány sújtotta területre. Így városunkban is fennállt a kolera behurcolásának veszélye.

A Magyar Szó szeptember 2-ai, vasárnapi számában címlapon jelent meg egy felhívás, amely az Olaszországban járt szabadkai turistákhoz szólt.

„Az esetleges koleramegbetegedések megakadályozása végett kérik mindazokat a szabadkai lakosokat, akik augusztus 24. óta Olaszországban, pontosabban Nápolyban és környékén jártak, hogy azonnal jelentkezzenek a legközelebbi egészségházban. Ugyancsak értesítik azokat, akik Olaszországba készülnek, hogy a kolera elleni védőoltásról szóló igazolás nélkül nem utazhatnak Olaszországba” – állt a felhívásban.

A szeptember 5-ei számban már a városunkban megtett óvintézkedésről olvashatunk.

„A szabadkai egészségvédelmi intézetben mindent megtettek a kolera behurcolásának megakadályozására: beszerezték a szükséges oltóanyagot és a nemzetközi igazolványt, az úgynevezett sárga kartont.

A védőoltás iránt nagy az érdeklődés. Az olaszországi kolerajárvány ellenére igen sok szabadkai polgár készül a szomszédos országba. Augusztus 31-e óta 170-en, a tegnapi nap folyamán pedig több mint 70-en jöttek oltásra.

Az egészségügyi szervek felhívására eddig tíz olyan személy jelentkezett az intézetben, aki az elmúlt hetekben Olaszországban járt. Hétfőn a szabadkai bolhapiacon a községi egészségügyi felügyelőség mintegy 40 emberről állapította meg, hogy nemrégen Olaszországban volt, névsorukat átadta az egészségvédelmi intézetnek. Azoknál, akik jelentkeztek, nem volt szükség komolyabb beavatkozásra, mert főleg Triesztben és más határmenti vidéken jártak, nem pedig a járvány sújtotta területeken.

A községi egészségügyi szervek ismételten felhívják a polgárok figyelmét, hogyha Olaszországba kívánnak utazni, előzőleg kötelesek beoltatni magukat, illetve Olaszországból jövet jelentkezzenek az egészségvédelmi intézetben, a kolera esetleges behurcolásának és terjesztésének megakadályozása érdekében” – tájékoztatott a napilap.

A Magyar Szó szeptember 15-ei számában dr. Etela Rajčić, a szabadkai polgárvédelmi parancsnokság egészségügyi bizottságának elnöke arról számolt be az olvasóknak, hogy a községi képviselő-testület szakszolgálatai fertőtlenítették a közkutakat és a nyilvános illemhelyeket, valamint a nagyobb tömeget befogadó szórakozóhelyeket, állomásokat. A szabadkai egészségvédelmi intézet a Vöröskereszt községi bizottságával és az iskolások egészségügyi gondozójával karöltve felvilágosító előadásokat szervezett az intézményekben, a helyi közösségekben, a munkaszervezetekben, hogy ily módon is hozzájáruljanak a kolera behozatalának megakadályozásához.

A Magyar Szó október 30-án végül a Szövetségi Munkaügyi és Szociálpolitikai Titkárság közleménye alapján azt közölte, hogy az olaszországi egészségügyi hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy Olaszország területén megszűnt a koleraveszély. Ezért a titkárság arról értesítette az Olaszországba készülő jugoszláv állampolgárokat, hogy többé nem kötelesek indulás előtt beoltatni magukat kolera ellen, továbbá az ország határállomásain azoktól az utasoktól sem követelik meg az oltási bizonyítványt, akik a régebben fertőzött területnek nyilvánított olaszországi vidékekről érkeztek Jugoszláviába, vagy utaztak át rajta.

A kolerától egyébként nem volt alaptalan a félelem, ugyanis Olaszországban, a hivatalos adatok szerint 277-en fertőződtek meg, többnyire Campania és Puglia régiókban, valamint Szardínia szigetén. Összesen pedig 24-en vesztették életüket a járványban.