2024. április 20., szombat

Egyszerű és elegáns

A koronavírus terjedése nyomán egyre több honfitársunk dönt úgy, hogy csak maszkban hagyja el otthonát. Habár a viselésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, abban mindenki egyetért, hogy ártani nem árthat. Az egyszer használatos orvosi maszkok mellett számtalan lelkes önkéntes, amatőr és profi döntött úgy, hogy maszkkészítésbe fog, hogy ezzel is enyhítse a maszkok iránti hatalmas kereslet miatt keletkezett hiányt.

Mándity Lenke nevét a Lenchy brand mindeneseként ismerhették meg elsősorban az anyukák, de azok is, akik a gyermekkorukba szerettek volna visszatérni egy rövid időre. A márkanév ugyan megmaradt, viszont egy átalakuláson esett át, és a környezetbarát, lenvászonból készített használati tárgyak képezik a Lenchy brand legújabb darabjait. A gyakorlás tehát már megvolt, amikor Lenke is úgy döntött, hogy maszkokat készít a barátainak, ismerőseinek, és mindenkinek, aki úgy érzi, egy egyszerű, elegáns maszkra van szüksége. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Mándity Lenkét, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Mándity Lenke a maszkokkal (Fotó: Mandić Kornél)

Mándity Lenke a maszkokkal (Fotó: Mandić Kornél)

– A maszkkészítés ötletét a férjem vetette fel egy reggeli kávé mellett. Nagyon jó ötletnek találtam, és miután befejeztem a napi újságírói munkám, elővettem a tartalék anyagaimat, és szabni, varrni kezdtem. Még aznap írtam a közeli ismerősöknek, hogy adják le a rendelésüket és a szabadidőmben készítek számukra mosható védőmaszkokat. Én egy külföldi videóból „lestem el” a maszkkészítés technikáját. Aki részletesebb leírást keres, az lépésről lépésre magyarázó cikkeket, valamint kinyomtatható szabásmintákat is találhat a világhálón. Mintegy két éve szinte napi szinten varrok, és összetett technikákat alkalmazok egy-egy babatakaró, textil figura (lajhár, szarvas, egérke…) elkészítéséhez, de komolyabb szabás-varrás-tudás kell a környezettudatos lenvászon termékeim elkészítéséhez is. Ezek után egy szájmaszk kivitelezése szinte gyerekjáték. Mindössze arra kell figyelni, hogy egyenesre szabjuk az anyagokat, majd jó helyre kerüljön a gumi, amivel fel tudjuk rögzíteni a maszkot. Ha kész az összeállítás, „végigszaladunk” az anyag szélén a varrógéppel, majd jöhet a gőzölés, magas hőfokú vasalás a fertőtlenítés érdekében – fogalmazott Mándity Lenke.

Mint megtudtuk, a maszkok 100 százalékos pamutvászonból készülnek.

– Ezen pamutvászon-, ismertebb nevén lepedővászon-anyagot használom a babatakaróimhoz is, ugyanis egy bőrbarát, antiallergén anyagról van szó, amit érzékenyebb bőrűek is viselhetnek, nem okoz irritációt. Emellett a műhelyemben magas minőségű, öko lenvászonnal is dolgozom, amit azért szeretek, mert egy környezetbarát anyag, amelyből ízléses és hosszú életű konyhai- és lakás-kiegészítőket tudok készíteni – mondta Mándity Lenke, aki emellett azt is hozzátette, hogy elsősorban a legközelebbi barátainak, családtagjainak és az ők közeli ismerőseinek juttatta el a maszkokat, természetesen ingyen, viszont ameddig az energiája és anyagkészlete tartja, bárki felkeresheti, aki szükségét érzi annak, hogy maszkkal védje önmagát, illetve hozzátartozóit.