2024. április 24., szerda

Növekedett a költségvetés Kishegyesen

A biztonsági előírások betartásával ülésezett a képviselő-testület – Több mint másfél milliárd dinárra növekedett a községi költségvetés
Költségvetés-növekedést hozott a tavasz Kishegyes községbe (Fotó: Lakatos János)

Költségvetés-növekedést hozott a tavasz Kishegyes községbe (Fotó: Lakatos János)

Megtartotta 38. ülését Kishegyes község képviselő-testülete, a mostani összetételében. Az ülésnek mindössze 6 napirendi pontja volt, és szigorú biztonsági előírások mellett tartották meg. A képviselők védőmaszkban és kesztyűben jelentek meg a tanácsteremben, és a kellő távolságra ültek egymástól. Azért nem interneten keresztül tartották meg az ülést, mert ezt a testület ügyrendje nem teszi lehetővé – mondta el lapunknak Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke, majd arról is szólt, hogy elsődlegesen a költségvetés miatt hívták össze az ülést.
– Elsősorban a költségvetés módosítása miatt hívtuk össze ezt az ülést. Arról van szó, hogy a tavalyi év végén, amikor elfogadtuk a 2020-as költségvetést, egymilliárd dinár körüli összeget határoztunk meg. Az idei év elején azonban történtek jó dolgok is, az épülőfélben lévő szennyvíztisztító munkálatainak folytatására 426 millió dinárt kaptunk. Ezt mindenképpen be kellett építenünk az idei költségvetésbe, akárcsak azt a 230 millió dinárt, amit a községi szennyvízhálózat építésére kaptunk. Emellett a bácsfeketehegyi labdarúgópálya lelátójának kiépítésére további 4,3 millió dinárt kaptunk, ami ugyancsak belekerült a költségvetésbe. Így az most 1,57 milliárd dinárra duzzadt. Azt mondhatom, jó dolog, hogy már év elején hozzá kellett nyúlnunk a költségvetéshez, pozitív értelemben – fogalmazott az elnök.

ÚJ BERUHÁZÓK, MÓDOSULT AZ ÜGYREND

Az ülésnek két további lényeges napirendi pontja is volt. Az egyik a községi területrendezési tervre, a másik pedig a képviselő-testület ügyrendjére vonatkozott – tudtuk meg Szűgyitől.

– Módosítanunk kellett a községi területrendezési tervet, a szeghegyi kataszteri község területén. Tavaly újvidéki és belgrádi beruházók kerestek meg bennünket, akik régi Građa-Mont vállalat és a Krivaja folyó közötti részen szeretnének gyártócsarnokokat létesíteni. A területrendezési tervben idáig itt erdősáv volt bejelölve. Ezt megváltoztattuk, hogy a rendelkezésükre bocsáthassuk az érintet területet. Hangsúlyozom, hogy ezáltal az erdősávnak szánt terület nem fog eltűnni, találtunk egy ugyanekkora területet, ahol idővel erdőt létesítünk. Ugyancsak kiemelt napirendi pont volt a községi képviselő-testület ügyrendjének módosítása. Mi már ezt az ülést is elektronikus formában szerettük volna megvalósítani, de a korábbi ügyrend erre nem adott lehetőséget. Tekintettel a rendkívüli állapotra, erről kikértük az illetékes minisztérium véleményét, de ők nem engedélyezték, mivel nem szerepel az ügyrendben. Épp ezért az ülésen megváltoztattuk az ügyrendet, és beleépítettük annak a lehetőségét, hogy rendkívüli állapot esetén a képviselő-testület elektronikus formában is megtarthatja ülését – mondta el az elnök.

A képviselők végezetül felmentették beosztásából a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola egy iskolaszéki tagját, és elfogadták egy új tag kinevezését.

Nyitókép: Költségvetés-növekedést hozott a tavasz Kishegyes községbe (Fotó: Lakatos János)