2024. április 26., péntek
A NEMZET SPORTOLÓJA

Monspart Sarolta az új tag

A nemzet sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. A tizenegy tag a 75 éves Monspart Saroltát, az első magyar világbajnok tájfutót, a magyar amatőr futóélet egyik legjelentősebb szervezőjét választotta meg új tagnak. „A járványhelyzet miatt természetesen nem ültek össze a nemzet sportolói, hanem mindenki telefonon szavazott. Miután mindenki elmondta a jelöltjeit, készült egy összesítés, és a második körben már ezt a listát ismertettem külön-külön minden taggal, ők pedig a megadott személyek közül választhatták ki a jelöltjüket. A tagok előzetesen konzultálhattak egymással, döntésükben természetesen senki sem befolyásolta őket. Végül az első körös szavazás egyből sikeresnek bizonyult” – közölte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, emellett kipróbálta magát sífutásban is, amelyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutóváltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutóversenyt, az O-Ringent. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt. Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutószövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok, világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. „Egy 76 éves, sánta öregasszonynak nincs már sok minden a bakancslistáján, csak egy maradt, hogy szeretnék egy jó jobb lábat, de lehet, hogy ezzel együtt fogok elvonulni” – nyilatkozta Monspart, kiemelvén, az az igazán jó az ő kiválasztásában, hogy nem olimpiai sportoló, mégis szavaztak rá.

A Nemzet Sportolói cím birtokosai jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.