2024. április 25., csütörtök

Egymást buzdítjuk, egymásnak gratulálunk

A Foodart témájában alkottak az újvidéki Butterer Kiss Márta tanítványai

A megfelelő példák, videók letöltése időigényes, de az ötödikeseim munkái is már érkeznek. A „vitaminlényekkel” legyőzzük a betegségeket. Ezt is! – mondta Butterer Kiss Márta, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola képzőművészeti szakos tanárnője a tanulóknak feladott Foodart-téma kapcsán.

Butterer Kiss Márta (Fotó: Dávid Csilla)

Butterer Kiss Márta (Fotó: Dávid Csilla)

Hogyan folyik az online képzőművészeti oktatás?

– Különböző iskolák különbözőképpen szervezték meg a távoktatást. Eleinte megijedtünk, hogyan bonyolítjuk le. Aranyos volt például Bagi Lea tanuló, aki felajánlotta nekem a segítségét. Rengeteg SMS érkezett mind a szülők, mind a gyerekek részéről. Természetesen kaptunk utasítást az illetékesektől, mi a Google Classroom platformot használjuk.

Képzőművészként kiötlöttem, milyen formában kérjem a munkákat, milyen technikát alkalmazzunk. Arra is gondolnom kellett, milyen felszerelése, például temperája van otthon a diáknak.

Időbe telt, hogy megfelelő videókat letöltsek a számukra, amelyekből látják, mi a feladatuk.

Ötödikben a formákat és a formák egymás közti viszonyát dolgozzuk fel. A tanulók feladatot kaptak: formáljanak is, alkossanak kompozíciókat, olyanokat, amik ehetők, a jelenlegi helyzetben ugyanis fokozottabban ügyelni kell az egészséges táplálkozásra. Összekötöttem a gasztronómiát és a képzőművészetet. Akinek amilyen élelmiszere van otthon (gyümölcs, zöldségféle, bab, krumpli, fűszer...), azt használja fel. Az alkotásaikat lefotózták, és elküldték a képeket. Nagyon meg vagyok elégedve a munkáikkal. A buzgóbb diákokat a téma annyira megihlette, hogy az egy hét helyett már másnap eljuttatták az alkotásukat.

Az ötödikes tanulók Vitaminlények témára készült képzőművészeti munkáiból (Fotó: Dávid Csilla)

Az ötödikes tanulók Vitaminlények témára készült képzőművészeti munkáiból (Fotó: Dávid Csilla)

Milyen visszajelzést kapnak a diákok az elvégzett feladatról?

– Néha egész nap csak válaszolok nekik, mindenkinek külön értékelem a munkáját. Tényleg véleményezek, mert ez fontos a számukra. Sőt vissza is írnak, hogyan fogadták a véleményemet. A több mint 400 diákom közül már 130-an küldték el munkájukat e-mailben a heti határidős feladatra.

Hogyan dolgozik az idősebb korosztállyal?

– A hetedikeseknek feltöltöttem egy művészettörténeti videót, amelyben egy zeneegyüttes viccesen feldolgozta a nagyon híres műveket. A diákok letöltötték otthon az Arts&Culture applikációt. Abban megkeresték a múzeumból azokat a képeket, amelyeket a videóból kiválasztottak. Miután megtalálták a megfelelő festőt és a megfelelő művet, letöltötték a fotót, és visszaküldték nekem, azzal, hogy a művön meg kellett találniuk a képzőművészeti ellentéteket. Tetszett nekik a feladat, gyorsan megoldották. Megírták: látom a felületek minőségének ellentétét, a sötét-világos ellentétét stb.

Az eddigi munka után miben látja az online képzőművészeti tanítás előnyeit és hátrányait?

– A Viberen is van csoportom. Egymást buzdítjuk, egymásnak gratulálunk. A gyerekeknek is sok házi feladatuk van, én is több száz munkát nézek át. Szerencsére gyorsan feltaláltuk magunkat. Most látjuk, mit jelent a közös munka. Megírtam nekik: nagyon elégedett vagyok velük. Bámulatosan kreatívan, fantáziadúsan oldották meg a feladatot.

Az online oktatás tapasztalt hátrányai viszont: órák hosszat ülök a képernyő előtt, nézem a munkákat, levelezek, letöltök videókat, közben romlik a látásom. Észrevettem, hogy sokkal gyakrabban kell műkönnyet csöpögtetni a szemembe, mint különben szoktam.

Szombatonként is, hallom, dolgoznunk kell. A szülőknek nehéz az online oktatás, mert a gyerek nem kérdezheti meg azonnal, amit akar, és nem kaphat rá azonnal választ.

Nekem különben órán nincs annyi időm, hogy ennyi gyerek munkáját véleményezzem, mint most teszem.

Személy szerint hogy érzi magát ebben az új helyzetben?

– Ezt az állapotot úgy élem meg, hogy végre csönd. Nekem jól jött, hogy nem vagyok abban a nagy osztályban, amelyben már egymást nem is hallottuk, belépésemkor egymásra panaszkodtak.... Most meg halljuk egymást, mert individuálisan oda kell figyelnünk egymásra.

Szerintem semmi nem jön véletlenül, ezen mindannyiunknak el kell gondolkozni, hogy hogyan a viselkedünk majd egymással. Azon, hogy a pedagógusi pályán dolgozók nagyobb tiszteletet kapjanak. Nem könnyű tanárnak lenni, az osztály elé állni, és mindenkinek magyarázni. Sőt hányszor ugyanazt kérdezik tőlem a gyerekek, százszor, és én annyiszor elismételem nekik. Itt csak egyszer kérdezett meg a gyerek az adott anyag után: „Tanárnő, mi kell-e, hogy valamit rajzoljunk?” Nemmel válaszoltam. Írásban utasítottam, hogy figyelmesen nézze meg újra a videót, s megtalálja, mit kell csinálnia – mondta Butterer Kiss Márta tanárnő.