2024. április 20., szombat

Interneten terjedő „jó tanácsok”

Se szeri, se száma a koronavírus-elleni csodaszereknek

Hiába állítják a szakértők, hogy egyelőre nincs hatásos ellenszere a koronavírusnak, amióta tart a világjárvány, azóta a közösségi oldalakon se szeri, se száma azoknak a „hasznos tanácsoknak” és csodaszereknek, amiket a „Facebook nagyon okos népe” osztogat meg a végtelenségig. Vannak, akik a szeszes italokra esküsznek, mások szerint nagy mennyiségű folyadékkal „leöblíthető” a vírus, de megvannak a hívei szájöblítő szereknek, a klór-dioxidnak, a C-vitaminnak és a fokhagymának is. A gond az lehet, hogy míg mondjuk a C-vitamin, illetve a folyadékfogyasztás nem árt, de nem is használ, addig más szerek használata életveszélyes lehet. Példának okán nemrégiben több mint 40-en vesztették életüket Iránban, 300-an pedig kórházba kerültek, mert elhitték, hogy a szeszes ital elpusztítja a koronavírust. Valójában a 70 százalékos alkohol fertőtlenítő szerként még hatásos is lehet, de elfogyasztása semmiképpen sem véd meg a vírustól. A szeszes italok mellett a fokhagyma is előkelő helyen szerepelt a vélt ellenszerek listáján. A kínai sajtótermékek nemrég közölték azt a hírt, hogy egy nő kórházba került, miután megevett másfél kilogramm fokhagymát. 

Az Egészségügyi Világszervezet illetékesei hangsúlyozzák, a fokhagyma egézséges, de semmi sem utal arra, hogy a COVID–19 ellen is hatásos lenne, ahogyan a bőrünknek alkohollal és klórral való permetezése sem hatásos, amennyiben a vírusok már a szervezetünkben vannak, s rámutattak arra is, hogy a klórt, fehérítőt, etanolt, kloroformot tartalmazó anyagokat sem szabad a bőrre rávinnünk.

A közösségi oldalak több szert is gyógyszerként reklámoznak. Egyesek szerint a koronvírus ellen ideálisak az úgynevezett MMS-cseppek, a terméket az interneten terjesztik a forgalmazók. A WHO szerint legalább 18 országban okozott káros hatást, illetve halált, fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt, súlyosabb esetben methemoglobinémiát (a hemoglobin vasionjának átalakulása miatt csökkent oxigénmegkötő képesség következtében fellépő légzési nehézség, illetve fulladás), hemolízist (a vörösvértestek szétesését) és veseelégtelenséget is kiválthat.

Szerbiában az az álhír is szárnyra kelt, hogy az orosz gyártmányú Arbidol csodaszerrel lehet gyógyítani a koronavírusos betegeket, holott még az orosz szakértők is arra figyelmeztetik a fogyasztókat, hogy eszükbe ne jusson ezzel próbálkozni. Az orosz monopóliumellenes ügynökség megtévesztés vádjával eljárást indított a gyártó ellen. Magát a szert még 1974-ben fejlesztették ki a Szovjetunió területén, s az eladási jogát az utóbbi időben kézről kézre adták a gyártók, vagyis a kutyának sem kellett, most pedig a koronavírus-járvány körüli pánikot kihasználva próbáltak ismét szerencsét vele. Jelenleg csak Oroszországban, Grúziában és Kínában forgalmazzák. Ez utóbbi országban a járvány kitörését követően be is vizsgálták, de nem jártak sikerrel.  Az interneten terjedő „jó tanácsok” közé tartozik az is, hogy a megfertőződöttek fogyasszanak nagy mennyiségű vizet és C-vitamint, így  a folyadék „lemossa” a vírust a gyomorba, ahol a gyomorsav elpusztítja. Természetesen mondani sem kell, hogy ennek semmilyen tudományos alapja nincs, mivel még kivizsgálás alatt áll a C-vitamin a koronavírussal szembeni hatása.