2024. március 29., péntek

Terhelés alatt is talpon

Az újvidéki cégek a nehéz körülmények ellenére is folytatják munkájukat

A koronavírus-járvány az egész világ gazaságára rányomja bélyegét, és ez alól a hazai vállalatok, vállalkozások sem kivételek. A megváltozott körülmények közepette újvidéki magánvállalkozóknál az iránt érdeklődtünk, hogy milyen nehézségekkel szembesült üzletelésük, hogyan küzdenek a túléléssel, és miben reménykednek a jövőt illetően. A beszélgetés a szerb kormány hathatós gazdasági intézkedési csomagjának meghirdetése előtt készült.

A MetronGroup lassan ötven éve, hogy elkezdte működését családi vállalkozásként, harminc éve pedig Kft.-ként szolgálja a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. A külföldi cégek márkaképviselete mellett a cég fő tevékenysége a minőségellenőrzésre szolgáló méréstechnikai műszerek gyártása, forgalmazása, javítása, néhány éve pedig a gabona felvásárlásakor használatos nedvességmérők hitelesítésével is foglalkoznak.

Sági Ágostonnak, a MetronGroup igazgatójának az elmondása szerint tavaly csaknem 850 darab műszert hitelesített a vállalatuk az ország területén. Az idén ezt az eredményt bizonyára nem tudják felülírni.

– A  rendkívüli állapot miatt érvénybe lépett korlátozások jelentősen lassítják a munkánkat.  Ügyfeleink számára egyre nehezebb eljuttatni hozzánk az ellenőrzésre váró műszereket. Ez olyannyira kihat a munka mennyiségére, hogy jelenleg egy személy is elegendő a laboratóriumunkban a bevizsgálások elvégzéséhez – részletezte Sági Ágoston.

Az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár megtartásának megkérdőjelezése egy további nem kívánatos viharfelhő, hisz akkor bonyolítja le a cég az egyik legjelentősebb kereskedelmét az év folyamán. A bizonytalan helyzet miatt természetesen vásárlási visszalépések is vannak, de egyes hivatalok alkalmazottjainak kényszerpihenője is gondokat okoz.

– A járvány okozta rendelkezések miatt több hivatal munkája is lelassult, jelenleg egy gabonaelemző műszer vizsgájára várunk. Ameddig nem történik meg az akkreditálás, nem hitelesíthetjük a műszert, és nem is forgalmazhatjuk. Tehát a továbbiakig áll a pénz ezekben az igen drága eszközökben, amelyeknek az értéke darabonként 14 000–20 000 euró – osztotta meg a gondokat lapunkkal a cégtulajdonos.

Az Aretol Kft. zöldségfélék feldolgozásával, gyorsfagyasztással és konzerválással foglalkozik. Rendes körülmények között termékeik 90 százaléka kivitelre kerül, jelenleg azonban kénytelenek a hazai piacra fókuszálni, mert a járvány okozta rendelkezések keresztülhúzták az export megszervezésének tervét – tudtuk meg Nagy Sándortól, az Aretol hűtőházak tulajdonosától.

– Korábban ebben az időszakban átlagban 80-90 kamion indult külföldre a termékeinkkel. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani, mert a hazai sofőrök 14 napos karanténba kerülnek, amint visszaérkeznek az országba. Emiatt érthetően a teherszállítást eleve nem is vállalja szívesen senki. A külföldi kamionok nem is jönnek Szerbiába, a szállítási szabályozások miatt a rakodás akár 3-4 napig is eltarthat. Amennyiben nem finomít az állam a rendeleten, minden kivitelre szánt áru az ország nyakán marad – jegyezte meg a kft. igazgatója.

A fagyasztott termékek vásárlása iránti érdeklődés országos szinten megnőtt, erre valószínűleg hatással lehetnek a közelgő ünnepek, de a piacok bezárása is. A szállodák és a vendéglők ideiglenes nyitvatartási szünete miatt kereslet-visszaesés lépett fel, de ez a cégtulajdonos elmondása szerint még nem jelentős mértékű.

A koronavírus-járványt megjelenésekor sokan nem vették komolyan, de napjainkra változott a helyzet. A munkavállalók is elővigyázatosabbak lettek, tartanak a megbetegedéstől, ezért betartják az előírásokat és a higiéniai szabályokat.

– Több munkásunk is szabadságot vett ki, a gyerekekre is vigyázni kell, és az idősek ellátására is időt kell fordítani. Emiatt több üzemben is akadozik a munkafolyamat, de nem állt le – ecsetelte a jelenlegi munkakörülményeket az igazgató.

Bármennyire is nehezítettek a körülmények, a munkafolyamat még nem szünetel szinte sehol az iparban. Az Erdeš Records épületgépészettel és épületgépészeti anyagok értékesítésével, telepítésével  foglalkozik már negyven éve. Erdős Pál tulajdonos arról számolt be, hogy jelenleg komoly akadályba ütközik a munkavállalók eljutása a munkahelyre, akárcsak az anyagnak és a felszerelésnek a beszerzése.

– A cégünk sem áll le a munkával. Mindenképp szeretnénk betartani a határidőket a már leszerződtetett munkák esetében, a meghozott szabályozások miatt viszont ez nem lesz könnyű, mert a munka üteme is lassúbb. Új munkák nincsenek kilátásban a pillanatnyi helyzet miatt, és jelenleg arra összpontosítunk, hogy a kialakult helyzetben is biztosítsuk a cég fennmaradását, és hogy elkerüljük az alkalmazottak létszámcsökkentését.

A előírások értelmében a kis- és nagykereskedésekbe nem engedik be vevőket, az áru megrendelése online vagy telefonon történik.  Az otthonról végzendő munka itt is csak kis részben valósítható meg, hisz a 25 foglalkoztatott legnagyobb része fűtésszerelő, akik terepen dolgoznak. Védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket itt is mindenki kap.

– Nehéz év áll előttünk. Véleményem szerint még senki nem tudja átlátni, hogy mit is hoz majd magával, hogyan és mikor fejeződik be a rendkívüli állapot. Örülünk, hogy egyelőre a cégben mindenki egészséges. A mostani időszakra vonatkozó gazdasági mérleget, a rendkívüli állapot által idézett veszteséget csak néhány hónap múlva tudjuk elemezni. Az, hogy a cég nem állt le a munkával, nem azt jelenti, hogy nem lesznek veszteségei. Mindemellett kérdéses az is, hogy az elvégzett munkákat mikor tudjuk az év folyamán megfizettetni – utalt a várható nehézségekre a cégigazgató.

A hazai vállalatok legnagyobb része, bár kisebb-nagyobb gondokkal küszködik, még mindig működőképes, gazdasági segélycsomag nélkül azonban hosszú távon nehéz lesz talpon maradniuk.