2024. április 25., csütörtök

Támogatás a sportteljesítményekért

A községi költségvetésből idén is 7 millió dinárt kapnak a sportegyesületek Kishegyesen
Kovács Károly (Fotó: Lakatos János)

Kovács Károly (Fotó: Lakatos János)

Noha jelen pillanatban szünetelnek a sporttevékenységek, a kishegyesi önkormányzat sportegyesületek számára kiírt pályázata továbbra is nyitva áll. A pályázaton keresztül versenyszezon finanszírozására és sportrendezvények támogatására lehet pályázni. Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje arról számolt be lapunknak, hogy az egész évben nyitva tartó pályázat első köre lezárult.

– Kishegyes község önkormányzata az idei évben a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan támogatja a sportklubokat és egyesületeket. Az erre vonatkozó pályázatot január 23-án írtuk ki, és egész évben nyitva áll. Sportegyesületeink versenyszezon finanszírozására és sportrendezvényekre tudnak pályázni. Fontos tudnivaló, hogy csak azok a klubok tudnak pályázni, amelyek tagjai Kishegyes Község Sportszövetségének, illetve aktív liga részvétellel rendelkeznek. A pályázási folyamat több szintű, mivel a sportszövetség is véleményezi a beérkező pályázatokat. El lehet mondani, hogy idáig ugyanazok a klubok jelentkeztek, mint a korábbi években. Eddig 11 beadvány érkezett hozzánk, mind versenyszezon finanszírozásra, mind sportrendezvényekre – mondta el a polgármester segédje.

Kishegyes község önkormányzata a községi költségvetésből ebben az évben 7 millió dinárt különített el a sportegyesületek támogatására. Kovács elmondta, hogy a pályázat kedvezményezettjei hozzávetőlegesen akkora támogatást kaptak, mint a korábbi években.

– Kishegyes község mindhárom településéről érkeztek hozzánk pályázatok. Ebben az első körben a labdarúgóklubok, a sakkegyesület, a tekeklub és az asztaliteniszklub részesült támogatásban. Az első kör lezárult, de a továbbiakban is várjuk a sportegyesületek pályázatait. Fontos elmondani, hogy a kedvezményezettek a korábbi évekhez hasonló mértékeben kaptak támogatást. Az egyesületek az önkormányzat támogatásának köszönhetően olyan rendezvényeket is szerveznek, amikkel az egész közösség életét gazdagítják. Többek között megemlíthetjük itt a falunapi asztalitenisz-tornát, amit a Dombos Asztalitenisz Klub szervez, az Anna-napi lovasprogramokat, amelyeket az Endukas Lovasklub szervez, valamint a Rápóti Kupát, amit az Egység Labdarúgóklub tart meg. Azt is fontos megemlíteni, hogy a labdarúgóklubok mellett van több olyan magyar vonatkozású sportegyesület, amelyek az önkormányzat támogatásának és a Vajdasági Magyar Szövetség aktív önkormányzati szerepvállalásának köszönhetően a következő szezonban már magasabb ligában fognak szerepelni. Ezzel elégedettek lehetünk, és azt gondolom, hogy ezek a támogatások mind klub- és mind egyéni szinten meghozzák az elvárt eredményeket – fogalmazott a polgármester segédje, majd hozzáfűzte, hogy a sporttámogatásoknak köszönhetően számos kiemelkedő egyéni teljesítmény is született, például Gvozdenović Katarina, a Dombos Asztalitenisz Klub sportolója országos bajnok lett, Világos Adrianna gerelyhajító pedig világcsúcsokat dönt.

Kovács végezetül arról is szólt, hogy az önkormányzat a versenyszezon finanszírozása és sportrendezvények támogatása mellett a sportlétesítmények karbantartásával és kiépítésével is foglalkozik. A Jadran Labdarúgóklubnak nemrég épült ki a lelátója, amelyre Kishegyes község önkormányzata pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál. Egy másik infrastrukturális fejlesztés fog az idén megvalósulni, az Egység Labdarúgóklub öltözőjének teljes mértékben felújítják a villanyhálózatát. Erre a tartományi ifjúsági és sporttitkárságnál pályázott az önkormányzat. Emellett a Szerbiai Atlétikai Szövetség támogatásával kiépült egy távolugró és egy diszkoszvető pálya a labdarúgópálya mellett, tudtuk meg polgármester segédjétől.