2024. április 18., csütörtök

Gazdasági hatások

Várható volt, hogy a koronavírus-járványnak gazdasági hatásai is lesznek a futballklubokra. Az első szomorú hír Szlovákiából érkezett: a szlovák élvonal második legeredményesebb klubja, a hétszeres bajnok MŠK Žilina felszámolás alá kerül. Az együttes hosszú távú finanszírozási stratégiájának kulcsfontosságú részét képezik a játékoseladások, a kirobbanó világjárvány miatt azonban a zsolnaiak várakozása szerint a transzferekből származó bevétel a nullához közeli lesz. Bár ez még csak az első bejelentés, a közeljövőben más egyesületek is hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A kialakult helyzet a gigászoknak is problémát okoz, mert mérkőzések nélkül egyszerűen nincs bevételük a kluboknak. A Juventusnál 100 százalékban, az Atlético Madridnál, a Barcelonánál és az Espanyolnál 70 százalékban csökkentették az alkalmazottak bérét. A Real Madrid gazdasági erejét mutatja, hogy sajtóhírek szerint a királyiaknál nem lesz szükség megszorító intézkedésekre. A Bundesligában a Bayern, a Borussia (D), a Leipzig és a Leverkusen szolidáris lépésre szánta el magát, hiszen a 4 BL-résztvevő 20-20 millió euróval támogatja a többi él- és másodvonalbeli német csapatot. Németországból jó hírek is érkeznek, hiszen a dortmundiak hétfőtől visszatérnek a szabadtéri edzéshez – igaz, az egészségügyi előírásoknak megfelelően csak párokban és az egymástól ajánlott távolságban dolgoznak a futballisták.

Az UEFA ma újabb videokonferenciát tart a tagországok képviselőivel, ahol a nemzeti bajnokságok sorsa mellett eldőlhet az Európa-liga és a Bajnokok Ligája további menete is.

Dárdai utánpótlásedző lesz

Dárdai Pál a következő idénytől utánpótlásedzőként tér vissza a Hertha BSC csapatához. Michael Preetz, a berliniek ügyvezetője a bejelentéskor azt mondta, az még nem dőlt el, melyik korosztállyal foglalkozik majd a magyar szakember. Dárdai 2012-től dolgozott utánpótlástrénerként a Herthánál, és volt a magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya is. A berlini együttest 2015-től 2019-ig vezetőedzőként irányította, a 2016/17-es szezonban legjobbjaként 6. helyen végzett a gárda a Bundesligában, és indulhatott az Európa-ligában. Dárdai elmondta, amióta távozott a csapattól, sok megkeresést kapott: „Háromhetente kapok ajánlatot, néha erkölcstelenül sok pénzt kínálnak, de vannak korrekt ajánlatok is. Ez szép” – fogalmazott a 44 éves magyar szakember.

Dembélé Liverpoolban?

Sajtóértesülések szerint a BL-győztes Liverpool szeretné megszerezni Ousmane Dembélét, a Barcelona francia futballistáját. Több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy a 22 éves világbajnok szélsőért 90 millió eurót fizetne a klub. A támadó leigazolását Jürgen Klopp vezetőedző szorgalmazza, akinek korábbi csapatánál, a dortmundi Borussiánál futotta pályafutása legjobb szezonját a játékos. Dembélé 2017 nyarán 125 millió euróért került a Barcelonához, de sérülései miatt egyelőre nem tudott maradandót alkotni a katalán fővárosban.

Neuer elutasította a Bayern ajánlatát

A német Bild értesülései szerint Manuel Neuer elutasította a Bayern München szerződéshosszabbítási ajánlatát. Az együttes 34 esztendős kapitánya a napilap híre szerint ötéves szerződést szeretne, ami biztosítaná számára, hogy 39 éves koráig a legmagasabb szinten védhet, a Bayern vezetősége azonban csak 2023 nyaráig szóló kontraktust kínált neki. Neuernek – aki 2011 óta szolgálja a bajorokat – a távozása már azután felmerült, hogy a müncheniek szerződtették a Schalke 23 esztendős kapusát, Alexander Nubelt. A világbajnok, 92-szeres német válogatott Neuer iránt a sajtó szerint a Chelsea érdeklődik.

Agykárosodás, szerződésbontás

Szerződést bontott a 2017 nyarán szívroham következtében súlyos agykárosodást szenvedett játékosával, Abdelhak Nourival az Ajax, amely a futballista családjával közösen más megoldást keres a 22 éves sportoló felépülésének további támogatására. A nagy tehetségnek tartott marokkói származású holland labdarúgó a Werder ellen játszott felkészülési mérkőzésen esett össze a pályán, újra kellett éleszteni. A kórházba szállítást követően kiderült, hogy Nouri súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett. Az Ajax az eset óta minden hónapban elutalta a futballista fizetését, most azonban felmondta az eredetileg július 1-jén automatikusan meghosszabbodó megállapodást.

Nouri egy év után tért magához, eddig szigorú orvosi felügyeletet igényelt. Bő két és fél évvel a szerencsétlen eset után hazaszállították a kórházból, és egy speciálisan az ő számára berendezett szobában folytatódik a rehabilitációja – számolt be a De Telegraaf című holland napilap. A játékos családja és az Ajax között hosszas vita kezdődött azt követően, hogy az amszterdami klub elismerte, Nouri nem kapott megfelelő orvosi ellátást, amikor összeesett a pályán.