2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Új időpont a vb-nek

VÍZI SPORTOK

A vízi sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) új időpontot keres a jövő nyári fukuokai világbajnokságnak azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelölte a tokiói ötkarikás játékok új dátumát. A FINA hétfői közleménye üdvözölte a NOB döntését, valamint azt, hogy ilyen hamar tiszta helyzetet teremtettek a többi sportág számára az új időpont kijelölésével. „A példa nélküli helyzetre rendkívül gyorsan és profin reagáltak a NOB-nál és a tokiói szervezőbizottságban lévő barátaink. A legjobbat kívánjuk mindenkinek, aki segít majd a vízi sportágak versenyeinek minél sikeresebb lebonyolításában jövő nyáron” – idézi a közlemény Julio C. Maglionét, a FINA elnökét. A szervezet közölte, az új dátum fényében megkezdik a tárgyalásokat a szervezőkkel, a sportolókkal, edzőkkel, a nemzeti szövetségekkel, a televíziós társaságokkal és a szponzorokkal arról, mikor rendezzék meg az eredetileg 2021. július 16. és augusztus 1. közé kiírt fukuokai vizes világbajnokságot.

ATLÉTIKA

Vb 2022-ben

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 2021-re halasztott tokiói olimpia pontos időpontjának bejelentése után jelezte, hogy 2022-ben keres új dátumot az eredetileg jövő évre tervezett eugene-i világbajnokságnak. A WA közölte: támogatja a NOB döntését, mert a járvány miatti egyéves halasztás megfelelő időt biztosít a versenyzőknek az edzések újrakezdésére és a felkészülésre.

A nemzetközi szövetség a 2022-es nemzetközösségi játékok és az Európa-bajnokságok rendezőivel is tárgyal majd. Az idei szabadtéri Eb-nek augusztusban Párizs, míg a 2022-esnek München adna otthont.

Az amerikai világbajnokság után 2023-ban Budapest lesz a szabadtéri vb házigazdája.

KOSÁRLABDA

Elhalasztják a 2021-es Eb-t?

A jövő szeptemberre tervezett férfi kosárlabda-Eb lehet a következő világesemény, amelyet a járvány miatt kénytelenek lesznek elhalasztani a szervezők. A Sportando szakportál értesülései szerint a 2021-re halasztott olimpia, pontosabban annak kosárlabdatornája miatt a nyári versenynaptárba már nem férne bele az Eb, amelyet így vélhetően 2022-re helyeznek át.

A februárban kezdődött selejtezőkön Szerbia egy Finnország elleni sikert és egy Grúzia elleni vereséget írt be, a csoportban még Svájc szerepel, a kvartett első három csapata szerez indulási jogot. Magyarország bravúrosan rajtolt a kvalifikációban, Ukrajnát és a címvédő Szlovéniát is legyőzve fél lábbal már a cseh–grúz–német–olasz rendezésű viadalon érezheti magát.

Egy helyszínen az NBA-rájátszás

Egy helyszínen, nézők nélkül rendezhetik meg az NBA rájátszását. Amerikai sajtóértesülés szerint a tulajdonosok eltökéltek a szezon pályán történő lezárása mellett: a jelenlegi tervek június végi, július eleji újraindulással számolnak, és néhány alapszakasz-mérkőzés után egyből a rájátszás következne. Ehhez az összes csapatot egy helyszínre – vélhetően Las Vegasba – utaztatnák, és ott két győzelemig tartó párharcokkal dőlne el, ki lesz a bajnok. Az alapszakasz-mérkőzésekre egyébként a helyi televíziókkal kötött szerződések miatt van szükség, ugyanis ezek kimondják, egy idényben legalább 70 találkozót kell közvetíteni. A csapatok 64–67 összecsapáson vannak túl.

Amennyiben a mostani tervek szerint sikerül befejezni a szezont, úgy a június 25-ére tervezett amatőr játékosbörzére (draftra) ősszel kerülne sor, míg a következő idény karácsony környékén kezdődne.

JÉGKORONG

Visszavonul a svéd világbajnok

Bejelentette visszavonulását közösségi oldalán Eddig Läck, a svédek 2017-ben világbajnok jégkorongkapusa. A 32 éves hálóőr a két hete a koronavírus-járvány miatt félbeszakított szezonban már nem védett krónikus csípőgondjai miatt. Műtétje után – akkori tervei szerint átmenetileg – kapusedzőnek állt az Egyesült Államok top egyetemi bajnokságában (NCAA) érdekelt Arizona Állami Egyetemen.

Läck az észak-amerikai profi ligában (NHL) megfordult a Vancouver Canucks, a Carolina Hurricanes, a Calgary Flames és a New Jersey Devils együttesénél. Átlagosan 2,62 gólt kapott, és 90,9 százalékkal védte a lövéseket.

MOTOGP

E-sportban az első győzelem

E-sportban nyerte meg első MotoGP-futamát Álex Márquez, a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto2-es kategóriájának címvédője. A spanyol versenyző az idén lépett fel a MotoGP-be, ám a királykategória küzdelmei leghamarabb május közepén kezdődhetnek meg a járvány miatt. A 23 éves Márquez vasárnap csapott össze ugyancsak a képernyők előtt otthonról versenyző kilenc MotoGP-s riválisával, köztük bátyjával (és immár klubtársával), az elitmezőnyben hatszoros világbajnok Marckal. A mugellói virtuális pályán rendezett hatkörös viadalon az olasz Francesco Bagnaia lett a második, harmadikként pedig a spanyol Maverick Viñales végzett. Az összes kategóriát beleértve nyolcszoros világbajnok Marc Márquez egy bukás után ötödikként ért célba.

A halasztások (thaiföldi, texasi, argentin és spanyolországi viadal) után a gyorsaságimotoros-világbajnokságot a május 17-ei franciaországi eseménnyel szeretnék folytatni, ám a helyzet miatt ugyancsak bizonytalan ennek megtartása.