2024. április 20., szombat
XXXII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK – TOKIÓ

Fény az alagút végén

Új időszámítás kezdődött a 2021-es ötkarikás játékokig

Biztossá vált, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2020-as tokiói olimpiai játékokat pontosan egy évvel később, 2021. július 23-a és augusztus 8-a között rendezik meg Japánban. A döntés a modern kori játékok 124 éves történetében példátlan. Ahogyan a 2020-as futball-Európa-bajnokság esetében, úgy az olimpiánál is megmarad a Tokió 2020 elnevezés. Mindennek gazdasági okai vannak, hiszen az ötkarikás játékok elhalasztása már így is óriási pénzbe kerül mind a NOB-nak, mind pedig a japán szervezőknek, és nincs szükség arra, hogy még a hivatalos logón is változásokat eszközöljenek.

A halasztásról szóló döntést három fő szempont alapján hozták meg: a sportolók és minden résztvevő egészségének védelme, egyúttal a vírus megfékezése, az olimpiai sportágak és a versenyzők érdekeinek védelme és a globális nemzetközi sportnaptár figyelembevétele. Az olimpiai bizottság szerint az egy évvel későbbi rendezés elegendő időt biztosít a sportágaknak arra, hogy a hátralévő kvalifikációs versenyeket lebonyolítsák. Az új dátum kitűzése immáron nemcsak a nemzetközi szervezeteknek és a sportági szövetségeknek nyújt segítséget, hanem a versenyzőknek és a szurkolóknak is. A sport világában új időszámítás kezdődött. Jól szemlélteti ezt a váltást, hogy ismét járnak a tokiói olimpiáig hátralévő időt számláló órák. Az új visszaszámlálás 479 napról indult az Olimpiai Stadion előtti szerkezeten és a többi fővárosi olimpiai órán.

Az immáron hivatalos 2021-es időpont megnyugtató lehet a sportolóknak. Hosszú Katinka, a magyarok háromszoros olimpiai bajnok úszója Instagram-oldalán adott ennek hangot, szerinte a versenyzők szerencsések ebben a szerencsétlen helyzetben, hogy most már tudnak tervezni a következő nagy megmérettetésre. Hasonlóképpen vélekedett a tavaly 200 méter pillangón világbajnok Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs is: „Nem úgy fogom fel, hogy Bogi a halasztással öregebb lesz, hanem úgy, hogy jobb lesz. A kettő nagyon nem ugyanaz. Bogi egyetértett velem. És mivel csak két éve álltunk rá igazán a pillangóra, egészen biztos vagyok benne, hogy vannak még tartalékai.”

A halasztásnak valószínűleg nem mindenki örül. Rengeteg olyan veterán sportoló van, akinek a 2020-as olimpia lehetett volna az utolsó nagy dobása, esetükben sokat számíthat ez az egy év. Cseh László még február végén nyilatkozta egy magyarországi lapnak, hogy a 2020-as évre tett fel mindent, s nem tudja, lesz-e fizikai és lelkiereje még egy ilyen komoly felkészüléshez. A nemzetközi mezőnyben akadnak olyanok, akik kitolják a visszavonulás dátumát: Jared Tallent négyszeres olimpiai érmes gyalogló nem kíván lemondani az újabb ötkarikás részvételről. Felettébb érdekes helyzetbe került a magyar női asztalitenisz-válogatott is, amely a Fazekas Mária, Madarász Dóra, Pergel Szandra felállásban szerzett kvótát. Póta Georgina a selejtező torna előtt a legjobb ranglistás pozícióban volt, de várandóssága miatt lemondott a válogatottszereplésről, így a csapat nélküle jutott ki. Nagy dilemmát okozhat, hogy ha Póta visszanyeri formáját, akkor ő vagy a 44 éves Fazekas utazik-e Tokióba.

A bizonytalan helyzetben az olimpia újra biztos pontként szolgálhat az embereknek. Thomas Bach, a NOB elnöke köszönetet mondott a sportszövetségeknek és az olimpiai bizottságoknak az együttműködésért, mondandóját pedig ekképpen zárta: „Bízom abban, hogy a szervezőbizottsággal, a tokiói és a japán kormánnyal, valamint minden partnerünkkel megfelelünk ennek a példátlan kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén.”

Kapás Boglárka is fertőzött!

Megfertőződött az új típusú koronavírussal Kapás Boglárka világbajnok úszó. Az olimpiai bronzérmes sportoló tegnap a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a felkészülés folytatásához két negatív tesztre lett volna szüksége, ebből az első sikerült is, a második azonban már pozitív lett. „Jelenleg két hétig karanténban vagyok itthon, nem hagyhatom el a lakást. Egyelőre jól érzem magam, semmilyen tünetet nem érzek” – mondta a 26 éves versenyző, aki egyúttal felhívta a figyelmet a védekezés és az otthon maradás fontosságára.