2024. április 23., kedd

Élet a vámok után

Még nem tudni, hogy néhány hónap múlva is érvényben marad-e a koszovói illetékek törléséről szóló döntés
Mustafa és Thaçi: Nem kellenek újabb választások (Fotó: Beta)

Mustafa és Thaçi: Nem kellenek újabb választások (Fotó: Beta)

Pozitív és kritikával teli reakciók is napvilágot láttak a koszovói kormány legújabb döntésének meghozását követően. Albin Kurti technikai mandátumát töltő koszovói kormányfő, akivel szemben nemrégiben bizalmatlanságot szavazott meg a parlament, bejelentette, mától megszűntek a százszázalékos védővámok, amelyeket 2018 decemberében vezettek be a szerbiai és a bosznia-hercegovinai árura, válaszlépésként a szerbiai nemzetközi lobbizásra, amely Koszovó függetlensége elismerésének visszavonását szorgalmazta, valamint a déli tartomány felvételét akadályozta különféle nemzetközi intézményekbe. Kurti most közölte, hogy miután feloldották a nyersanyagokra kirótt vámokat, eljött az ideje az illeték beszüntetésére minden más termék esetében is. Hozzátette azonban, az új döntés június 15-éig marad érvényben, amikor is megvizsgálják, melyek a vám felfüggesztésének eredményei. Döntöttek a kölcsönösség elvének bevezetéséről is Szerbiával szemben. Ez lényegében azt jelenti, elvárják, hogy Belgrád felhagyjon a Koszovó-ellenes politikájával a nemzetközi színtéren. Szerb tisztségviselők már korábban kifejtették, hogy ez nem fog bekövetkezni, szerintük ugyanis nincs összefüggés a függetlenség kérdése és a vámok, azaz a korábban aláírt egyezmények betartása között. Utóbbiakhoz kötelezően tartania kellene magát mindkét félnek – hangzott el Belgrádban több alkalommal is, ahol most sem elégedettek Kurti bejelentésével.

Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője ma azt mondta, a pristinai adminisztráció nem szüntette meg a vámokat, lényegében csak felfüggesztette azokat egy időre, azt is feltételekhez kötve, ami nem jelent visszatérést a vámok előtti időszakhoz. Josep Borrell uniós külügyi főbiztos ugyanakkor elégedetten nyilatkozott a pristinai lépésről.

Pristina mindeközben a kormányválságot próbálja rendezni. Megbeszéléseket folytatott Isa Mustafa, a Koszovói Demokratikus Szövetség elnöke, Kurti korábbi koalíciós partnere Hashim Thaçi elnökkel, s arra jutottak, hogy nem lesz szükség újabb választásra, a kormányalakítás lehetősége adva van.