2024. április 25., csütörtök

Ezer beteget láthatnak el

Készen áll az újvidéki ideiglenes kórház
Minden szobában 9 ágy van (Ótos András felvétele)

Minden szobában 9 ágy van (Ótos András felvétele)

Tegnap befejezték az ideiglenes kórházként funkcionáló újvidéki vásárcsarnok fertőtlenítését, amely után a hely készenáll a körülbelül ezer koronavírusos páciens fogadására. Aleksandar Vulin védelmi miniszter bejelentése szerint kedden délután, vagy legkésőbb szerda délelőtt nyitják meg a létesítményt a betegek előtt.

Az Újvidéki Vásár Master és 1-es csarnokából kialakított ideiglenes kórházban azokat a pácienseket ápolják majd, akiknél enyhébb tüneteket állapítottak meg, és ezért nem szorulnak intenzív kezelésre. A belgrádi létesítményhez hasonlóan az újvidékiben is vannak televíziók, újságok, könyvek, továbbá asztaliteniszezési lehetőség is és a szemlyes tárgyak raktározását is megoldották. A betegeket kilences csoportokban választják el egymástól paravánokkal.

Miloš Vučević Újvidék polgármestere hétfői nyilatkozata szerint több tuskabint és toalettet szereltek fel, valamint kétezer ágyneműt szereztek be, hogy cserélni tudják őket a tisztaság fenntartása érdekében, valamint elkészültek az egészségügyi személyzet szálláshelyével is. 

Társalogni és televíziózni is lehet (Ótos András felvétele)

Társalogni és televíziózni is lehet (Ótos András felvétele)

Az újvidéki ideiglenes kórházban külön étkezőt alakítottak ki a betegeknek, ahol az ételeket a repülőgépeken is használatos dobozkban kapják, az étkészlet pedig egyszeri használatos szettből áll. Miloš Vučević Újvidék polgármestere kiemelte, mivel az étkeztetés létfontosságú, ezért úgy állították össze a menüket, hogy az mindenkinek fogyasztható legyen, gondolva az allergiásokra, vagy más vallású emberekre is.
– Szekrényeket kellett beszereznünk, mivel nem volt elegendő menyiségünk. Minden szobában van egy fogas, egy asztal és négy-öt szék. Emellett biztosítottunk televíziót, illetve drótnélküli internethozzáférést is. A kikapcsolódási lehetőségek is adottak, lehet például asztaliteniszezni – mondta Vučević.

Könyvekkel is ellátták az ideiglenes kórházat (Ótos András felvétele)

Könyvekkel is ellátták az ideiglenes kórházat (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Klinikai Központ tegnapi közleménye szerint 54 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek intézményük fertőzőbetegségek osztályán. Közülük 6 rendkívül súlyos állapotban van, őket lélegeztetőgépekre kapcsolták. Ezeknek a betegeknek a kezelését 24 órás felügyelet alatt tartja a klinika multidiszciplináris orvoscsapata.

A szakértők arra kérik a polgárokat, szigorúan tartsák be az óvintézkedéseket! Hiszen az összes utasítás betartása fontos a vírus terjedésének megakadályozásában.