2024. április 19., péntek

Sorakozó

A felhatalmazottak esetenként több órát is várakoztak a nyugdíjért

A rendkívüli állapot bevezetését követően lépten-nyomon hosszabb sorokkal találkozunk az utcákon. Az egy helyiségben tartózkodók számának korlátozása miatt a bevásárlás sem oldható már meg röpke fél óra alatt, de a gyógyszertárak előtt is állandó jelleggel látunk várakozókat. Legutóbb a nyugdíjak kifizetése okozott hosszú sorokat egyes bankok előtt. A kialakult helyzetről és az új tapasztalatokról a temerinieket kérdeztük.

A 65 évesnél idősebbek mozgáskorlátozása miatt a kormány a nyugdíjak felvételére több lehetséges megoldást javasolt. A szépkorúak többsége már rendelkezik bankkártyával, így a bizalmi elven alapuló készpénzfelvétel lehetőségét választotta. A temerini Dević István abban a szerencsés helyzetben van, hogy párja, Jánosi Irma 65 évesnél fiatalabb nyugdíjas, így egyértelmű volt, ki veszi fel a bankautomatából a havi járandóságot.

– A bankom még a nyugdíj kifizetése előtt értesített a készpénz felvételének lehetőségeiről. A telefonomra érkezett üzenetben pontosan tudatták, hogy a bizalmi elven alapuló bankkártyás kifizetés mellett felhatalmazással is készpénzhez tudok jutni, de kérelmezhetem a postai kézbesítést is. Nagyon meglepődtem, amikor a befizetés napján még fel is hívtak telefonon az ügyvezetők, hogy meg tudtam-e oldani a nyugdíjam felvételét. Úgy gondolom, hogy esetemben a bank mindent megtett annak érdekében, hogy tiszteletben tartsam a rendelkezéseket.

István nemrégiben egy komoly műtéten esett át. Szívproblémái és cukorbetegsége miatt a többszörösen veszélyeztetett csoportba tartozik. Párja sem teljesen egészséges, így a mindennapokban mindketten a gyermekeik segítségére támaszkodnak.

Balo Sándor és Katalin is az ifjabb családtagjainak a segítségére szorult a rendkívüli helyzetben. Katalin szintén rendelkezik bankkártyával, így a lánya probléma nélkül házhoz juttatta a havi járandóságát. Sándor esetében azonban kénytelenek voltak felhatalmazást írni – mesélte Katalin.

–  Nem sietettük a lányunkat a nyugdíj felvételével, ugyanis úgy gondoltuk, hogy pár nap elteltével gyorsabban sorra tud jutni a tolóablaknál. Ennek ellenére még hétfőn is csaknem öt órát várakozott a bank előtt. Reggel kilenckor állt sorba, a harmincadik helyet kapta, és kevéssel két óra után csöngetett be hozzánk. Közben érkezett egy hívás is az ügyintézőtől: a férjemtől telefonon keresztül is megkérdezték, hogy felhatalmazta-e a lányunkat a készpénz felvételére. Ezt viszont jónak tartottuk, hisz így biztosabbak lehetünk, hogy nem kerül idegen kézbe a pénzünk.

A szépkorú házaspár egyébként boldogul a mindennapokban, gyerekeik ellátják őket. Katalint az utóbbi időben leginkább az unokák hiánya viseli meg, hisz a rendkívüli állapot előtt ő vigyázott a dolgozó gyermekei csemetéire. Igyekszik naponta beszélni velük telefonon: a hangjuk ellensúlyozza a bezártság szörnyű érzését – mesélte az idős asszony.

Temerinben az idősek ellátásáról főként a gyermekeik viselnek gondot, de bőven akad feladata a helyi válságtörzs önkénteseinek is. A fiatalokból álló csoportosulás nap mint nap járja a terepet, és igyekszik enyhíteni a szépkorúak mindennapjain. A Vigyázzunk egymásra! akció keretében magyar önkéntesek is csatlakoztak a Vöröskereszt munkájához – mondta Sziveri Béla, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke.

– A segítségre szoruló idősek Temerinben főként a válságtörzs információs központját keresik fel, ahol szabadon kérhetik a magyar önkéntesek segítségét is. Jelenleg öt magyar fiatal járja a terepet, és 20-30 idős ellátását biztosítják naponta. A VMSZ koordinátoraihoz elsősorban ügyintézési tanácsokért fordulnak az idősek, de akadtak olyan esetek is, amelyeknél a halasztási határozat ellenére is ragaszkodtak a szépkorú polgáraink a havi közüzemi számlák befizetéséhez. Ilyenkor igyekszünk elmagyarázni nekik, hogy nem okvetlenül szükséges ezzel megbízniuk egy idegent, de ha ragaszkodnak hozzá, akkor természetesen segítünk nekik. Fontos ugyanis, hogy a 65 évesnél idősebbek betartsák a mozgáskorlátozásukra vonatkozó rendelkezéseket, így szükség esetén akár a nyugdíj felvételénél is a rendelkezésükre állunk.

A temeriniek a Vigyázzunk egymásra! akció koordinátorait a 063/78-60-083-as és a 063/11-61-601-es telefonszámokon érhetik el. A Vajdaság-szerte működő önkénteshálózatról a koronavirus.vmsz.org.rs/vigyazzunk-egymasra oldalon tájékozódhatnak, ahonnan letölthetik a nyugdíjfelvételre vonatkozó egyszeri felhatalmazás kétnyelvű formanyomtatványát is.