2024. április 25., csütörtök

Magyarországi edzésről a börtönbe

A házi karantén viszontagságai

A csonoplyai Ričard Rajčanji magyarországi csapatban focizik, és ott is edz. A 25 éves fiatalember legutóbb március 14-én tért haza Szerbiába, egy nappal a rendkívüli állapot meghirdetését megelőzően. A kelebiai határátkelőn nem vizsgálták meg egészségi állapotát, sem írásban, sem szóban nem figyelmeztették, hogy önkéntes karanténba kell vonulnia, hiszen akkor ilyen rendelkezés még nem is létezett. Így az ifjú élte normális életvitelét a faluban. Tíz nap múltával viszont belügyi dolgozók jelentek meg nála, letartóztatták, és nyomban a pozsareváci Zabela börtönbe szállították. Gyorsított eljárásban 30 napos elzárásra ítélték. Ričard édesapja utólagos érdeklődésére azt a választ kapra a belügytől, hogy a rendőrök igyekeztek vezetékes telefonon elérni a fiát, egy huzamos ideje funkción kívüli számon, amire természetesen nem jelentkeztek, ekkor jöttek a rendőrök és a házi karantén szabályai megszegésének gyanújával börtönbe hurcolták.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A szilbereki Goran Zrnić március 15-én mindössze 2,5 órát töltött Magyarországon. Se kilépéskor, se belépéskor a béregi határátkelőn nem figyelmeztették a házi karanténra. Két nap múlva az arcán keletkezett daganat miatt a háziorvosa fogászhoz utalta, végül két hét betegszabadságot kapott. Hamarosan rendőrök keresték föl, és közölték, hogy mivel Magyarországon járt, 14 napos házi karanténban kell maradnia. Nem is ment sehová, március 23-án az ellenőrzésre kiküldött járőr is odahaza találta. Viszont már másnap hajnalban a rendőrség magyarázat nélkül begyűjtötte, s mint később kiderült, Versecre szállította, ahol a házi elkülönítés szabályainak megszegése miatt 30 napot kell eltöltenie, majd bíróság elé kerül.

A zombori Ivana Berić másfél órával a rendkívüli állapot kihirdetése előtt tért haza Bosznia- Hercegovinában tett egynapos látogatásából. Nyolc napra rá rendőrök keresték a lakásán, s mivel ott nem találták, a munkahelyén vették harminc napos őrizetbe, mert megszegett valamit, ami a határátlépésekor még nem is volt érvényben, és nem is figyelmeztették, hogy házi elkülönítés várhat rá.