2024. március 28., csütörtök
ZENTA KÖZSÉG

Újabb intézkedések a biztonságért

A rendkívüli helyzetek községi törzskara vasárnapi döntése értelmében a köztársasági szintű rendelkezésekkel összhangban Zentán is beszüntették a piacok működését, valamint betiltották a szabadtéri értékesítés minden formáját a közterületeken, illetve a vásárok megtartását is a község területén.

A törzskar döntése értelmében tilos az étel és az ital felszolgálása és fogyasztása minden vendéglátóipari létesítményben, közvetlenül zárt helyiségekben és a nyílt kerthelyiségekben is, azon jogi személyek és vállalkozók azonban, amelyek olyan kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak, amely az étel és ital árusítását öleli fel, ezt a tevékenységet kizárólag házhoz szállítás formájában végezhetik 8-tól 16 óráig, kivéve szombatonként és vasárnaponként, amikor a tevékenységüket 8-tól 13 óráig végezhetik.

Tilos a fogadóirodák nyitvatartása, valamint lerövidítették minden olyan létesítmény munkaidejét is, amelyekben kereskedelmi tevékenység folyik (kivéve a gyógyszertárakat, pékségeket és élelmiszerek árusításával foglalkozó kereskedelmi létesítményeket, valamint a benzinkutakat) 8-tól 16 óráig, kivéve szombatonként és vasárnaponként, amikor a tevékenységüket 8 órától 13 óráig végezhetik.

A gyógyszertárak, pékségek, élelmiszerek árusításával foglalkozó kereskedelmi létesítmények, valamint a benzinkutak munkaideje az alábbiak szerint alakul: hétfőtől péntekig 7-től 16 óráig, szombaton és vasárnap 8-tól 13 óráig, vasárnap 4-től 7 óráig (kizárólag a 65 éves vagy annál idősebb személyek számára) a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium jegyzékén felsorolt kiskereskedésekben.

A logisztikai központok egész nap elláthatják a munkájukat, és a létesítmények ellátása is egész nap folyhat, az eddig elfogadott állami intézkedésekkel összhangban. A kereskedők a felsorolt időintervallumokban önállóan határozhatják meg a munkaidejüket. A fogyasztók száma a kiskereskedelmi létesítményekben egy fogyasztó lehet négy négyzetméteren, az általános megelőző intézkedések és a fizikai távolságtartás tiszteletben tartása mellett. Az illetékes felügyelőségek fokozott ellenőrzést végeznek majd minden létesítményben.

A taxis szállítók a regisztrált tevékenységüket 5-től 17 óráig láthatják el, kivéve szombatonként és vasárnaponként, amikor a szolgáltatást 5-től 15 óráig végezhetik, ugyanakkor a törzskar meghagyta a taxis szállítóknak, hogy a tevékenységük ellátásakor hordjanak védőmaszkot és kesztyűt, illetve rendszeresen végezzenek jármű-fertőtlenítést is.

Tilos továbbá az ünnepségek nyilvános megtartása (lakodalmak, születésnapok, keresztelők és hasonlók), illetve temetkezésre is csak a legközelebbi hozzátartozók jelenlétében kerülhet sor, a belügyminisztérium illetékes rendőrállomásának előzetes jóváhagyásával.