2024. április 19., péntek

Csomagot kapnak a kisnyugdíjasok

A topolyai válságtörzs döntése alapján a költségvetésben erre a célra 11 millió dinárt irányoztak elő – Betiltották a fodrász- és szépségszalonok nyitva tartását – Lelkisegély telefonon

A topolyai község területén élő minden kisnyugdíjas hamarosan 2500 dinár értékű csomagot kap. A községi válságtörzs március 28-án megtartott ülésén döntöttek egyebek mellett arról is, hogy a községi költségvetésben erre a célra 11 millió dinárt irányoznak elő. Az ülésen elhangzott jelentések és beszámolók alapján megállapítást nyert, hogy a község területén a helyzet kielégítő. Az országban nulladik páciensként regisztrált első fertőzött kigyógyult és haza is engedték, most még házi karanténban lábadozik. A városban és a falvakban is folyamatos a közterületek fertőtlenítése és a polgárok is – néhány ritka esettől eltekintve – betartják az előírásokat és rendeleteket.

A községi válságtörzs rendkívüli ülésén elfogadták azokat az intézkedéseket, melyeket az állami hatóságok utasításaival összhangban meg kellett hozni. Egyénenként 2500 dinár értékű segélycsomagot állítanak össze a község területén élő 4577 kisnyugdíjas számára, akiknek a jövedelme kevesebb mint 30 ezer dinár. A csomagokat önkéntesek osztják szét hamarosan.

Számos intézkedést hoztak ezenkívül a rendkívüli helyzet állapotában alkalmazott magatartási szabályok meghatározására. A február végétől a határok lezárásáig a határt átlépő és az önkormányzat területére belépő személyek mozgását továbbra is figyelemmel kísérik a belügyi szervek. Az elkövetkező hetekben közülük sokak esetében a 14, illetve a 28 napos karantén elteltével szüntetik meg az elszigetelődés folyamatos kontrollját. Az érintett polgártársaink állapotának további menetét a Szabadkai Közegészségügyi Intézet fogja ellenőrizni és nyilvántartani. A rendőrség továbbra is folyamatosan ellenőrzi, hogy nincs-e mozgás a kijárási tilalom idején.

A város közterületeit a Komgrad közvállalat munkatársai rendszeresen fertőtlenítik. A közterületek fertőtlenítése folyamatos a helyi közösségekben is, a fertőtlenítőszerek mindenhol rendelkezésre állnak. Hangsúlyozták a stáb ülésén a Komgrad közműszolgáltató felelősségét a város higiéniájának fenntartásában, a városi hulladék eltávolításában. A tömbházak esetében a lakóközösségek elnökének feladata továbbra is a környezet és a közös helyiségek fertőtlenítésének megszervezése. Az is megállapítást nyert, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelően végzik a munkájukat, rövid idő alatt sikerült mindent megszervezni, az önkormányzati költségvetésből pedig fokozott segítséget nyújtanak az egészségügynek, akárcsak a Vöröskereszt szervezetének. Elsősorban védőeszközök formájában kapják a jelentős segítséget, amelyekre nagy szükség van most.

Az ülésen az illetékesek arról is beszámoltak, hogy az elkövetkező időszakban megoldódik a kórházból való távozása után gondozásra szoruló személyek elszállásolásának és ápolásának problémája. Szükség esetén a népkonyha által készített egytálételek számát is növelik. Március 30-ától, hétfőtől minden, a lelki segítséget igénylő személyek számára a segélyhívás elérhető a 069/599-0869-es telefonszámon.

A fodrász-, kozmetika-, illetve pedikűr- és manikűr- szalonok bezárásáról is döntöttek. Elhangzott az is, hogy a vendéglátóipari létesítmények is tiszteletben tartják a tilalmakat és a rendkívüli helyzetben meghozott előírásokat. A városban egy pizzéria működik, amely az összes szükséges engedélyt megkapta az illetékes minisztériumtól az étel házhoz szállításához, így tevékenysége legálisnak tekinthető.