2024. március 29., péntek

Üresek és tiszták

Fertőtlenítették a szabadkai diákotthonokat és egyetemi kollégiumokat

A március 15-én kihirdetett rendkívüli állapot az iskolák bezárását is jelentette. Emiatt a diákotthonok és egyetemi kollégiumok bezártak, a diákok és egyetemi hallgatók pedig hazaköltöztek. Szabadka három egyetemi kollégiuma és a Szabadkai Középiskolások Diákotthona most üresen áll, a kollégiumok személyzete azonban még dolgozik, aki megteheti, otthonról végzi el a munkafeladatát.

A Szabadkai Középiskolások Diákotthonának fertőtlenítése állandó jelleggel zajlik (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A Szabadkai Középiskolások Diákotthonának fertőtlenítése állandó jelleggel zajlik (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Gyivánovity Róbert, a 464 férőhelyes Szabadkai Középiskolások Diákotthonának igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, kora miatt rá a teljes kijárási tilalom érvényes, ezért otthonából irányítja az intézmény működését.

– Mindent megteszek, hogy megőrizzem a diákotthont. Az irodában jelenleg is zajlik a munka, mivel a fizetés-elszámolást folytatni kell. Amit lehet, otthonról intéznek az alkalmazottak. Igazodunk a helyzethez, időközben alakulnak ki a racionális eljárások. Kétnaponta kapunk utasításokat az újabb intézkedésekről. Igyekszünk eleget tenni annak az elvárásnak, hogy minél kevesebben legyenek egy helyen. Szükség van az intézmény folyamatos felügyeletére, a biztonsági őr 62 éves, most azonban kényszerpihenőn van. Nehéz így dolgozni, mert a munkánk gyakorlati jellegű, csak néhány alkalmazott végezheti otthonából a feladatokat. Amikor az iskolákban megszűnt a tanítás, akkor a diákok hazaköltöztek, mivel a mi munkák az oktatástól függ. A szükséges dolgaikat magukkal vitték, a többi tárgyat pedig biztonságos helyre elzártuk. Egy olyan értesítést kaptunk, mely szerint esetlegesen az otthont is befogadóközponttá alakíthatják. Ez az intézkedés még várat mára, mert a prioritási listán intézményünk nem az első helyen szerepel. Hallomásból tudom, hogy a kínai szakértők javaslatára inkább a földszintes épületeket részesítik előnyben. Amennyiben mégis igénybe vennék a diákotthont, akkor mindent ki kellene pakolni. Az otthon fertőtlenítése állandó jelleggel zajlik, hisz ez a rendkívüli állapot bevezetése előtt is kötelező volt, amikor a diákok hazaköltöztek a szünetekben. Most is elvégeztük ezt a feladatot – mondta az igazgató.

Mlekov Stojan, a Dr. Rehák László Kollégium vezetője elmondta, hogy a rendkívüli állapot kihirdetése óta nincsenek diákok a kollégiumban. Fertőtlenítést ugyan nem végeztek a 18 férőhelyes intézményben, viszont kitakarították azt.

A 450 férőhelyes Bosa Milićević és a 465 férőhelyes Ivo Lola Ribar kollégiumból március 17-én költöztek ki az egyetemisták. Miroslav Đokić, a kollégiumok vezetője kérésünkre lapunkhoz eljuttatott írásbeli nyilatkozatában közölte, a kollégiumok fertőtlenítését már március 23-án elvégezték. A fent említett kollégiumok weboldalán olvasható kiírás szerint a diákoknak a bent hagyott tárgyaikat múlt csütörtökön kellett elhozniuk szobáikból. Azok tulajdonát, akik ezt nem tehették meg, felcímkézve egy külön terembe zárták el.

Nyitókép: A Szabadkai Középiskolások Diákotthonának fertőtlenítése állandó jelleggel zajlik (Fotó: Lackó Varjú Sára)